Czy opłaca się zdawać FCE?

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć wszystkim :D Chciałabym zapytać, czy jeśli wybieram się na filologię angielską to opłaca mi się wcześniej zdać FCE? Zastanawiam się nad tym, ale nie jestem pewna. A zapominając na chwilę o filologii: czy FCE jest wystarczający czy lepiej od razu zdawać CAE?
Egzamin FCE jest na filologii angielskiej do niczego niepotrzebny. Najwyżej na prywatnej uczelni zwolnią Cię z egzaminu praktycznego na pierwszym roku. Ale na lepszej uczelni albo na państwowej FCE to może być za mało.

Drugiego pytania nie rozumiem. "czy FCE jest wystarczający?" A do CZEGO wystarczający ma być???

Pozdrawiam
O.
Wiem, jakoś mało precyzyjnie się wyraziłam. Chodziło mi o to (zapominając na chwilę o filologii angielskiej), czy FCE będzie uznawany np.w podaniu do pracy jako świadectwo faktycznej, dobrej znajomości języka czy też lepiej będzie od razu zdać CAE. Wiem, że te dwa certyfikaty dzieli wielka różnica (biorąc pod uwagę poziom), ale nie wiem, czy porywać się na głęboką wodę, czy wystarczy ten nieszczęsny FCE :] Uf... mam nadzieję, że teraz zrobiło się trochę jaśniej :)
ja na twoim miejscu( skoro wybierasz sie na filologie) nie robilabym wczesniej zadnego z tych certyfikatow...a juz napewno nie FCE, szkoda kasy... po roku na filologi bedziesz(powinnas byc:) na poziomie takim ze spokojnie zdasz CAE...
Zdecydowanie lepiej nastawić się na CAE albo na CPE, zwłaszcza że myślisz o filologii angielskiej.

Co pracodawców, to wszystko zależy jak trafisz. Ja spotkałem się z przypadkami, że na hasło "Jestem absolwentem fil. ang." odpowiadali ludzie "A ma pan FCE?" (i to świadczy o orientacji ludzi). Możesz trafić na kogoś, komu wystarczy dyplom ukończenia studiów filologicznych itp. Możesz trafić też na takich, którzy będą chcieli tego i tego.

Pozdrawiam
O.
Senk ju :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia