częśc :) ja zdałam w tym roku FCE.. a przygotowywałam się w szkole językowej.. dużo też robiłam sama, jeśli nie chodzisz na jakiś kurs, to musisz sama się dobrze zorientować w zasadach jakie obowiązują na tym egzaminie i w wymaganiach, bo łatwo jest go nie zdać tylko dlatego, że nie wie się co jest jak oceniane. Nie piszesz nic jaka jest Twoja wiedza na ten temat więc zakładam, że jednak wiesz jak to wszystko wygląda... ale jeśli jednak nie wiesz to pytaj, chętnie opowiem :)
Wydaje mi się, że tak naprawdę praktyka czyni mistrza.. czyli oprócz nauki, rozwiązywać dużo testów, czytać artykuły czy książki po angielsku, rozmawiać, np. przez skype żeby nie bać się mówić, słuchać radia po angielsku... po prostu starać się mieć kontakt z językiem jak najczęściej, oswoić się z nim.
Z tego co wiem osoby nie przygotowujące się na żadnych kursach ustalają sobie plan nauki.. czyli np. że w każdym tygodniu będą robić ileśtam testów, i nauczą się jakieś części gramatyki.. musisz opracować sobie własny system nauki.. najbardziej optymalny :)