FCE czy CAE

Temat przeniesiony do archwium.
Mam zamiar zdawać certyfikat,jeszcze przed maturą w 2010.Jestem obecnie w 2 kl liceum,i nie wiem czy na początek lepiej zdawać FCE czy się trochę pouczyć więcej i zdać już CAE?
Pomijam fakt że nie zdawałam wczesniej takiego egzaminu,ale planuję zdawac rozszerzona maturę
myślę,że jak narazie starczy Ci egzamin FCE ;) ja też aktualnie jestem na 1 roku przygotowania do egzaminu i myślę,że był to dobry wybór. ten egzamin idealnie przygotuje Cię do matury rozszerzonej;) także nie zastanawiaj się dłużej ! zapisuj się jak najszybciej,zwłaszcza,że masz tylko rok:P
Zrob sobie FCE. Ja w tym roku zdalam FCE. Tez wahalam sie co wybrac i nie zaluje,ze podeszlam do FCE. Powtorzylam sobie material, lacznie z gramatyka. Na CAE nie ma juz tyle gramatyki. Przy okazji nauczylam sie slowotworstwa, ktore bedzie mi potrzebne na cae, a na tym poziomie te zasady nie sa juz wyjasnione (przynajmniej w mojej ksiazce - ready for cae).
Pozniej uczac sie do cae bedziesz 'rozszerzac' fce, wiec najlepiej korzystaj z ksiazek tego samego autora. Mysle tu o writingu, zwrotach do speakingu.

Podsumowujac, polecam FCE, tym bardziej, ze jestes przed matura.