jaka ksiazka do gramy??

Temat przeniesiony do archwium.
mozecie mi doradzic w jaka ksiazke najlepiej sie zaopatrzyc jezeli chcialabym uczyc sie gramatyki ale juz nieco bardziej zaawansowanej??chodzi mi o jakas ksiazeczke ktora nie bedzie zajmowala sie tylko wyjasnianiem czasow, strony biernej, mwy zaleznej czy tworzenia przyslowkow tylko juz jakies bardziej skomplikowane konstrukcje....od pazdziernika bede zaczynam kurs fce i chcialabym oprocz programu nauczania na zajeciach dodatkowo uczyc sie jeszcze we wlasnym zakresie.
na pewno na poszerzenie i utrwalenie wiadomosci z gramatyki dobry bedzie granatowy Murphy. Jeżeli chodzi o ćwiczenia to np 100 testów z gramatyki angielskiej Krzyzanowskiego. Mysle, ze tyle do FCE, a nawet troszkę wyżej- wystarczy:)
Do FCE to proponowałabym FCE Language Practice Vince'a, i FCE Use of English Virgini Evans. Granatowy MIrphy to poziom intermediate, ale w kazdym rozdziale sa teoretyczne wyjasnienia, brak jednak tam consolidations, co ma v. Evans czy Vince. Te ksiazki tez oferuja cwiczenia typowo pod katem FCE, a wLanguage Practice jest tez pol ksiazki cwiczen ze slownictwa.

Z bardziej zaawansowanych rzeczy proponuje A Practical English Grammar by Martinet, Thompson - takie szare ksiazki jedna do teorii i 2 cwiczen. Sa z kluczem wiec dobre do self-study.

Pozdrawiam,
KOciamam
Do FCE to proponowałabym FCE Language Practice Vince'a, i FCE Use of English Virgini Evans. Granatowy MIrphy to poziom intermediate, ale w kazdym rozdziale sa teoretyczne wyjasnienia, brak jednak tam consolidations, co ma v. Evans czy Vince. Te ksiazki tez oferuja cwiczenia typowo pod katem FCE, a wLanguage Practice jest tez pol ksiazki cwiczen ze slownictwa.

Z bardziej zaawansowanych rzeczy proponuje A Practical English Grammar by Martinet, Thompson - takie szare ksiazki jedna do teorii i 2 cwiczen. Sa z kluczem wiec dobre do self-study.

Pozdrawiam,
KOciamam
Tak jak mówi kociamama - A Practical english grammar- cała gramatyka angielska w jednej książce, tyle że jest tłumaczona także po angielsku ale za to dość przystępnie
wielkie dzieki:) teraz wreszcie wiem w co sie zaopatrzyc;) jeszcze raz thx i pozdrawiam :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Szkoły językowe