idiomy do FCE

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!
Szukam jakichś materiałów do FCE dostępnych on line (idiomy, phrasal verbs, teksty do czytania) zależy mi zwłaszcza na idiomach. Mam książeczkę z idiomami, ale ona ma trochę ponad 200 stron i nie wyobrażam sobie uczy się całej jej zawartości, chciałabym materiały stricte pod FCE, na bardziej rozbudowany materiał przyjdzie czas potem. Ktoś zna jakiś chomik, albo stronę z takimi materiałami?
Po co sie uczyc idomow? Dostaniesz na tescie 1 albo 2 i tyle. Lepiej skoncentrowac sie na czyms innym. Nigdy nie uczylem sie idiomow (oczywiscie jakies same wpadly do glowy) i zdalem CPE bez problemow.
No właśnie to, o czym piszesz, jest trochę wadą egzaminów Cambridge. Warto znać idiomy, bo to ważna i nieodłączna część języka, w pewien sposób dodająca mu smaku. A w dodatku ich nieznajomość może niekiedy poważnie zaszkodzić podczas rozmów z native'ami ;)
Rozumiem, że nie każdy musi być tak otrzaskany, żeby każde wyrażenie doskonale rozumieć, ale zdałeś CPE, czyli jesteś na poziomie "nearly native speaker", a to powinno świadczyć o przynajmniej bardzo dobrej znajomości idiomów.
Ja np. powoli przygotowuję się do (najprawdopodobniej) CPE i skrupulatnie wbijam sobie do głowy idiomy razem z phrasalami, niezależnie, czy będą wymagane na egzaminie, czy nie.
Studiowalem w UK i moge cie zapewnic, ze w mowie potocznej b rzadko rodowici anglicy uzywaja idimow, a jezeli juz to naprawde oczywistych. Kilka razy sam zadalem im pytanie o idiom, ktory podchwycilem na kursie i nie wiedzieli o co biega. Wniosek jest dla mnie prosty - szkoda czasu na idiomy - te najwazniejsze i tak same wejda do glowy a tych rzadkich nie ma sie po co uczyc.
Witam,
Mógłby mi ktoś powiedzieć, co mniej więcej jaki zasób słownictwa, jakie phrasal verbsy, co z gramatyki trzeba umieć aby dobrze zaliczyć FCE ? Mam przetłumaczone niektóre słówka z FCE, mogę się podzielić, jak ktoś chce, niech napisze na mail: [email]
http://www.angielski.edu.pl/index.php?option=slowafce
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie