Czyli tak samo jak w:
(być) może kazał komuś napisać
Być może pan Carter kazał swej sekretarce napisać kilka listów.
Mr Carter may have had / have made his secretary write a few letters.
Ja się zgadzam z tym, że to poprawna forma przeszła od "have sbd do sth"
Chyba zgadzamy się też co do tego, że zdanie z Taylorem jest źle przetłumaczone, tylko nie wiem czy z ang→pl czy odwrotnie.
Mi się zdaje, że autor, sądząc po jego polskim tłumaczeniu, chciał wyciąć to "komuś" z formy "have sbd do sth". Wydaje mi się, że o tym świadczy fakt, że takiej samej formy użył pisząc o "kazać" w przykładzie:
(być) może kazał napisać
Być może dr Smith kazał napisać tamto sprawozdanie w ubiegłym miesiącu.
Dr Smith may have had that report written last month.
W końcu nie zawsze, przynajmniej po polsku musimy wskazywać komu ktoś coś kazał. Nie wiem czy opuszczenie "komuś" jest również poprawne po angielsku.
Dlatego napisałem, że zdanie:
Mr Taylor may have had that report written already.
przetłumaczyłbym jako:
Pan Taylor
miał już raport napisany.
Tak samo tłumaczy to zdanie DeepL: Być może pan Taylor miał już napisany ten raport.
Tak samo jak w przykładach:
"Amber may have had something done, it's difficult to say with her. I don't want to say they've all definitely had botox." ...
"And yes, Thurman may have had something “done” to her face."
To jest taka sama forma jak "I had my flat painted" tylko, że w przeszłości i to nie znaczy, że dałem do pomalowania komuś, tylko, że po prostu miałem pomalowane - nie ważne przez kogo.
Czyli są dwie różne i nierówne sobie formy:
"have sbd do sth"
oraz
"have sth done"
i one oznaczają co innego (chociaż efekt dla nas może być taki sam, ale inaczej o tym mówimy)
Czyli to zdanie z Talorem nie ma nic wspólnego z kazaniem komuś czegoś. Ono tylko stwierdza, że ktoś dla Taylora coś zrobił.
Bo przecież zdanie z Amber nie mówi, że dała coś do zrobienia sobie, tylko że miała coś zrobione.
Więc tłumaczenie autora jest złe? Tak?
Wybacz, że tak się nad tym znęcam, ale to dlatego, że chyba jeszcze słabo znam gramatykę.
edytowany przez romek987: 01 cze 2022