1.
Cytat:
Angielskiego uczę się już hoho czasu (bo od przedszkola)
Nie zrozum mnie źle, ale uczyć a nauczyć to dwie różne sprawy i ja też uczyłam się od przedszkola i daleko mi do native speakera ^^. Jeśli chodzi o znajomość angielskiego to generalnie jest tak, że uczelnia wymaga potwierdzenia tej znajomości poprzez posiadanie odpowiedniego certyfikatu. a certyfikaty mogą być różne, w zależności od tego, co dana uczelnia sobie zażyczy. Najczęściej jest to IELTS, moduł academic. Nie musiałabyś go mieć 'na teraz' - możesz 'dosłać' wyniki egzaminu nawet w czerwcu tego roku, w którym rozpoczynają się studia, z tym, że musisz w aplikacji zaznaczyć wcześniej, że takowy egzamin zdajesz.
2.
Cytat:
Z racji tej, że mam zamiar zdawać biologię, chemię i angielski w rozszerzeniu chciałabym iść coś w tym kierunku.
Jeśli chodzi o coś związanego z przedmiotami medycznymi, to
mam wrażenie, że w UK jest trochę większy wybór. Na przykładzie jednego uni w Szkocji, masz do wyboru przedmioty w tym obrębie: http://www.dundee.ac.uk/undergraduate/courses/biological_biomedical_biomolecular_sciences_structure_and_overview.htm
3.
Cytat:
słyszałam, że np studiowanie w Anglii medycyny to niespecjalnie dobry pomysł
Powiem Ci tylko to, co słyszałam. Na medycynę ciężko się dostać, szczególnie na bardzo dobre uniwersytety. Słyszałam, że wiele z nich wymaga odbycia praktyki przed w ogóle zaaplikowaniem na studia (co przy polskich warunkach nie wiem, czy jest tak ogólnodostępne). Ale może to tylko demonizowanie tego kierunku?
Może wypowie się ktoś, kto na takie studia się dostał?
4.
Cytat:
Obecnie bym chciała poszperać za jakimś uniwerem w okolicach Rugby, gdzie mieszka mój brat i wtedy by było mi łatwiej
Coventry i Birmingham są najbliżej, możesz poszukać tam, ale nie wiem, jakiej 'jakości' są te uczelnie.
5.
Cytat:
Wiem że studia w Anglii to nie jest tania sprawa, ale mam jeszcze sporo czasu i mogłabym coś odłożyć
Nie mam pojęcia, jaką sumę byłabyś w stanie odłożyć, ale musisz się liczyć z tym, że przelicznik złotówek na funty nie jest dla Ciebie korzystny. Oprócz oczywistych kosztów utrzymania (ok 5-7 tys funtów rocznie, im większe miasto tym drożej) dochodzi jeszcze czesne, które ma się zwiększyć maksymalnie do 9 tys funtów rocznie (na dzien dzisiejszy to jest jakieś 45 000 zł za samo czesne). Pewnie, że są kredyty i stypendia, ale przy takich cenach trzeba będzie się naprawdę gimnastykować, żeby dostać stypendium. A kredyt w końcu trzeba spłacić - czy warto się tak zadłużać na start życiowy? Natomiast wiem od koleżanki
kiniach, że pielęgniarstwo jest sponsorowane przez NHS (to jest jak u nas NFZ) :-)
6.
Cytat:
Jeżeli możesz- to poproszę o informacje na temat studiów w Szkocji, wiadomości nigdy dość
W tym roku aplikowałam na studia właśnie w Szkocji. Obecnie tu mieszkam, także wybór był oczywisty :) Studia w szkocji różnią się o tyle, że nie płacisz czesnego (tak więc ogromny ciężar Cię omija). Aplikuje się tak samo jak na wszystkie studia w UK. Do wyboru jest na tyle uniwersytetów, że jeśli się zdecydujesz, to z pewnością znajdziesz coś dla siebie. Właściwie to Twoje pytanie jest tak otwarte, że sama nie wiem co napisać :D
7.
Cytat:
Chciałabym wiedzieć co w takiej aplikacji trzeba zamieścić, jakie są terminy zamieszczania takich dokumentów, jak trzeba ją 'skonstruować'?
Tu jest dłuuugi temat. Aplikację wypełnia się na stronie http://www.ucas.ac.uk . Jeśli chodzi o medycynę, to aplikację składa się wcześniej niż na inne kierunki (bodajże w październiku w 3 klasie LO). Musisz konkretnie sprawdzić na stronie uczelni, żeby później nie było niespodzianek. Na sporą większość kierunków ostateczny termin to 15 stycznia. Także jeśli na Twoje wybrane kierunki jest termin 15 stycznia, to za plikację najlepiej wziąć się w okolicach października. Wtedy masz wystarczająco dużo czasu, aby zrobić wszystko na spokojnie, przemyśleć, wprowadzić zmiany czy wysłać aplikację (NIGDY nie wysyłaj jej w dzień terminu, najlepiej maks tydzień wcześniej - mogą być problemy z płatnościami, z internetem... Nie warto stracić szansy przez niedopatrzenie!
Jeśli chodzi o samą aplikację, to trzeba wypełnić formularz. Oprócz oczywistych detali jak imię, nazwisko, jakieśtam inne rzeczy personalne, są sekcje takie jak edukacja, referencje, personal statement. W 'edukacji' wpisujesz oceny (przyjęte jest, że od 16 roku życia w górę), certyfikaty z języ. angielskiego, przedmioty jakie będziesz zdawała na maturze. Referencje to jakby list polecający od Twojego nauczyciela. Najlepiej poprosić o nie kogoś, kto Cię dobrze zna i pozytywnie opisze Twoją osobę (Twoje osiągnięcia, stosunek do nauki, zainteresowanie przedmiotem i dlaczego uważa, że jesteś dobrą kandydatką na dany kierunek). Personal statement to jakby list motywacyjny. Musisz w nim napisać o sobie (nie chodzi o całą historię Twojego życia). Musisz napisać jakie masz osiągnięcia, cele, dlaczego wybrałaś ten kierunek, czy masz już jakieś plany na przyszłość związane z nim, co Cię w nim interesuje... I tym podobne. Przykłady można znaleźć w internecie. Na temat samej aplikacji możesz znaleźć sporo informacji na stronie UCASu (adres jest w pkt 7).