Callan Method

Temat przeniesiony do archwium.
Widziałem tutaj starą dyskusje na temam Callana i jeżeli ktoś ma jeszce jakieś pytania to chetnie pomoge i udzielie odopowiedzi w miare mozliwości. Callana znam na wylot ponieważ jestem lektorem od 2 lat.
ja tej dyskusji nie widziałem, ale ciekawi mnie dokłądnie od strony lektora jak to wszystko wygląda. osobiście wydaje mi się, że to jest skuteczne tylko w przypadku uczniów zdolnych językowo, którzy i tak załapią reguły gramatyczne, ale mogę się mylić, bo nie znam szczegółów. czy możesz mi je przybliżyć? jak wyglądają zajęcia? będę wdzięczny
janek
Ja chodziłam na metode Callana, jest dobra, ale mało przygotowuje do FCE.
witam, ja uczyłem callanem 5 miesięcy i uważam, że metoda ma sens w dwóch przypadkach: 1) żeby szybko złapać podstawy (czyli moim zdaniem do 4 etapu) i 2) na najwyższych poziomach celem rozbudowania słownictwa. Ogólnie w moim skromnym przekonaniu metoda ma więcej plusów niż minusów, natomiast mam wątpliwości czy sensownie przygotowuje do FCE. Tyle moje zdanie.
czy to dobra metoda do przygotowania sie do IELTS? Gdzie moge kupic ksiazki lub CD do nauki w domu?
witam, uczyłe metodą callana pół roku jesli mam być szczerą osobą( co prawda to jest moje tylko indywidualne zdanie po połrocznej nauce )ale metoda zdecydownie nie nadaje się absolutnie dla kogoś kto nie ma zadnych podstaw języka angielskiego, zdecydownie obstaję za tradycją,owszem metoda jest całkiem fajna ale wydaje mi sie ,że nie wymaga ona zbytniego przygotowania ze strony lektora, wydaje mi sie także, że kursanci uczą sie bez logicznego rozumienia, w każdym razie zgadzam się z Tobą, że nie jest to metoda dla wszystkich absolutnie niePozdrawiam
Aby się nie powtarzać, zajrzyj tutaj:

https://www.ang.pl/mam_pytanie_na_czym_plega_ta_metoda_Callana_2143.html

Pozdrawiam :)
Metoda Callana jest super sposobem dla leniwego lub/i malo kreatywnego lektora na zarobienie pieniedzy.

Przygotowac sie nie trzeba, nie trzeba sie troszczyc o dodatkowe materialy, ani jak urozmaicic lekcje. Nie trzeba umiec tez odpowiadac na pytania uczniow \"dlaczego?\", mozna ignorowac pytania o slowa, tlumaczac, ze najpierw program...

(Mowie oczywiscie o Callanie stricte, nie o jego modyfikacjach)

Jezeli lektor naucza nie potrzebnych slow, Mr. Callan zaleca zlozyc skarge na delikwenta.

pozdrawiam,
KOciamama.
>Przygotowac sie nie trzeba, nie trzeba sie troszczyc o dodatkowe
>materialy, ani jak urozmaicic lekcje.

To zależy w jaki sposób do tego podchodzisz. Dla mnie, na przykład, nie liczy się czy nauczyciel za każdym razem odstawia \"one-man show\", tylko moje postępy w nauce. Czyli nie obchodzi mnie jak NAUCZYCIEL strasznie się stara, tylko jakie z tego wynikną efekty dla UCZNIA... I śmiem twierdzić, że metoda Callana zdziałała w moim przypadku cuda :). A mam z czym porównywać, bo uczestniczyłam w różnego rodzaju kursach angielskiego.
Zauważ, że ja nie uogólniam \"problemu\". Jak mi jakaś metoda OSOBIŚCIE się nie podoba, to nie potępiam ją w czambuł. Nie sugeruję, że jest do \"bani\" dla każdego, a nauczyciele zwykle się opiepszają (ops, wymknęło mi się tak jakoś niechcący ;)
Co do Callana - nie twiedzę, że to jest dla KAŻDEGO złoty środek, twierdzę, że w MOIM (i kilkunastu znanych mi osób) przypadku ta metoda zadziałała. I niech to każdy lepiej sprawdzi osobiście, czy mu ten sposób nauki odpowiada... i czy będzie skłonny za to płacić swoje (lub swoich rodziców) ciężko zarobione pieniądze. Lekcje próbne nic nie kosztują.
... i jeszcze np. tutaj:

https://www.ang.pl/Nauka_angielskiego_metoda_Callana_1718.html

zresztą funkcja szukaj jest zawsze nieoceniona w takich przypadkach, ale zwykle z jakichś niewiadomych mi bliżej przyczyn (lenistwo!?) przez niektórych forumowiczów omijana z daleka ;)
Odpowiedzialam na post, ktory prosil o reakcje z puntku widzenia lektora.

Oceniam tez metode z puntku widzenia metodycznego. Oczywiscie, ze nie wiem jak wyglada jej realizacja w kazdej szkole, ktora pod szyldem Callana, byc moze oferuje cos lepszego.

Mnie przeszkolono do pracy ta metoda w jednej ze szkol, ale zrezygnowalam z pracy, bo nie wierze w te metode. Przeczytalam uwaznie jej opis, wskazania Callana, i je oceniam, a nie szkole te czy inna, ktora z tej metody czerpie, czy na niej bazuje.

Przygotowanie sie do lekcji i aktywizowanie uczniow nie oznacza, jak piszesz, on-man show lektora. Zgadzam sie, ze to co dziala jest dobre. Tym nie mniej od nauczyciela ta metoda nie wymaga nic (oprocz znajomosci angielskiego, albo nawet jedynie znajomosci podrecznika Callana), i nawet sam Callan pisze, ze kazdy moze byc nauczycielem tej metody.

Pozdrawiam,
KOciamama.
>Tym nie mniej od nauczyciela ta metoda nie wymaga nic (oprocz
>znajomosci angielskiego, albo nawet jedynie znajomosci podrecznika
>Callana), i nawet sam Callan pisze, ze kazdy moze byc nauczycielem tej
>metody

OK. Ale sama pomyśl: czy to jest wada, czy zaleta tej metody? Ja to widzę jako dużą zaletę. Rozumiem, że chyba inaczej musi na to patrzeć lektor angielskiego z ilomaś tam certyfikatami, gdy tu okazuje się że teoretycznie każdy może uczyć anglika, aby tylko w miarę biegle mówił po angielsku. To musi boleć, zwłaszcza gdy w kraju tak duże bezrobocie ;) ...
Czy aby nie o to ci w gruncie rzeczy chodzi?
>Tym nie mniej od nauczyciela ta metoda nie wymaga nic (oprocz
>znajomosci angielskiego, albo nawet jedynie znajomosci podrecznika
>Callana), i nawet sam Callan pisze, ze kazdy moze byc nauczycielem tej
>metody.
>
To jest tzw. \"góralsko prawdo\". Podejrzewam, że \"Metoda Callana\" w szkołach językowych jest niewłasciwie realizowana. Wymaga ona znacznie więcej od lektora niz Wam się wydaje. Podstawową cechą lektora pracującego metodą Callana jest potoczystość wymowy. Lektorzy zwracają się do uczniów z szybkoscią 4 razy większą niż w normalnych szkołach. Jeśli któryś tego nie potrafi, to uczy grupę metodą tradycyjną opierając się na skryptach Callanowskich.

Już o tym pisałem. Metoda Callana nadaje sie do \"rozgadania\" uczniów w pierwszych dwóch semestrana nauki, lub wyrobienie potoczystosci wymowy w ostatnich dwóch semestrach nauki. Oczywiście wszystko zależy od motywacji ucznia i zdolności lektorów.
zgadzam się z Tobą całkowicie. mogę jeszcze tylko dodać, że czasami niełatwo jest wytłumaczyć znaczenie jakiegoś słowa nie używając języka polskiego.
> lub wyrobienia potoczystosci wymowy w ostatnich dwóch semestrach nauki

Nie z bardzo rozumiem, jak można wyrobić potoczystość wymowy, wyłącznie odpowiadając na pytania? Czy nauczyciele wymagają bardziej skomplikowanych odpowiedzi?
Callanem była uczona moja znajoma, pielęgniarka po 40., osoba w życiu codziennym energiczna, ale podchodząca z oporami do nauki języków. Prosiła mnie, żebym wytłumaczył to i owo z gramatyki, bo brakowało jej takich wiadomości. ja ją namawiałem, żeby nie rezygnowała z kursu, widząc w tym właśnie sposób na rozgadanie.

MG
JEŚLI CHODZI O LEKTOA TO MOIM ZDANIEM BARDZO DUZO OD NIEGO ZALEZY. JA TRAFIŁEM NA BARDZO DOBREGO AKURAT KTÓRY UMIE CZYTAĆ I WYRAŹNIE MÓWIĆ :-) CO JEST WBREW POZOROM BARDZO WAŻNE BO NA OSTATNIEJ LEKCJI MIELIŚMY ZASTĘPSTWO Z TAKIM KOLESIEM KTÓRY SKOŃCZYŁ CHYBA KORESPODNENCYJNY KURS ANGIELSKIEGO DLA UPOŚLEDZONYCH :) PO PIERWSZE NIE UMIAŁ DOBRZE PRZECZYTAĆ ANI JEDNEGO PYTANIA, SŁOWO "CROP" TŁUMACZYŁ JAKO "TAKIE ZBOŻOWATE" CŁOWO "COTTAGE" JAKO "TAKA CHATKA NA ZADUPIU" NIE WSPOMNE JUŻ O WYMOWIE BO CHYBA NAWET JA MAM LEPSZĄ ITP. ITD. PRZY CZYM STRASZNIE SIE STRESOWAŁ, W MIEJSCU PRZEZ TE 90 MINUT PRZESZEDŁ CHYBA Z 20KM. NIE WIEM ALE WYDAJE MI SIE ŻE ŻEBY BYĆ LEKTOREM W TAKIEJ SZKOLE TRZEBA SIE POCHWALIĆ PRZYNAJMNIEJ DYPLOMEM LICENCJACKIM ? TAK NA ZDROWY ROZSĄDEK TO BIORE, NIE WIEM. OGÓLNIE RZECZ BIORAC TO JESTEM RACZEJ ZADOWOLONY Z TEJ METODY. PRZYDAŁA MI SIE BARDZO NA PRÓBNEJ MATURZE Z ANGIELSKIEGO(NOWEJ), CHOĆ WYDAJE MI SIE ŻE TĄ METODE NALEŻY TRAKTOWAC JEDYNIE JAKO DODATEK I NA WŁASNĄ RĘKE CZASEM JESZCZE SIE TROCHE POUCZYĆ ZWŁASZCZA GRAMATYKI.
Nie, misiuuuu, metoda Callana nie przygotuje cie do IELTS.
Metoda Callana jest dla "beginners" do "intermediate". Jesli dodatkowo porozwiazuje sie testy i popisze wypracowania to mozna zdac FCE, ale naprawde juz nic powyzej.

Wymagana punktacja przyjacia na studia na IELTS czy TOEFL plasuje sie gdziesz pomiedzy CAE i CPE, czyli duzo duzo powyzej tego co ma metoda Callana do zaoferowania.

Jakies 10 lat temu zaczynalam moja nauke angielskiego wlasnie w szkole Callana w Londynie, a po pierwszym roku tlumaczylam na j. polski wstep w ksiazkach Callana , za co zaplacili mi w paru miesiacach nauki bez oplaty.
Uwazam ze to znakomita metoda dla poczatkujacych, zwlaszcza jesli ktos dodatkowo lubi sobie w domu poczytac samemu ksiazke do gramatyki.
Czy etapy Callana (stage) można porównać do klasycznych poziomów typu begginer - elementary - pre-intermediate - intermediate -
upper-intermediate? Konkretnie chodzi mi o stage 6, 7 ale całość tez chetnie porównałabem.
witam, wreszcie znalazlam informacje o tym ze ktos uczy ta metoda! ja bylabym zaintereoswana faktem czy aby byc wykaldowca j. ang wlasnie ta metoda to czy trzeba skonczyc jakies kursy a jezeli tak to gdzie???
prosze o odp na email: [email]

pozdrawiam!
Widze ze musze zabrac glos w sprawie dla mnie oczywistej. Nie zxgadzam sie ze lektorzy nie musza przygotowywac sie do zajec. Uwazam ze musza i to o wiele wiecej niz tradycyjna metoda. Nie chodzi mi tu dokladnie o to ze przygotowuja sie z materialu ale z tego jak poprowadzic zajecia by nie byly nudne. Chodze na Callana i obserwuje roznych lektorow i powiem wam ze to widac ktorzy robia cos w domu a ktorzy poprostu przychodza przeczytac ksiazke. Lektorzy sa sympatyczni i duzo chetniej ludzie chca sie z nimi uczyc, poza tym "papugowanie" mija na ok 7 stagu i wtedy mozna naprawde sobie pogadac. Poza tym odpowiedzi nie zawsze musza byc identyczne z ksiazka wiec nie trzeba sie jej uczyc na pamiec, chodzi tylko o to by powtorzyc "slowo klucz" ktorego wlasnie sie uczymy. Moi lektorzy wrecz namawiaja nas do tego zeby nie brac odpowiedzi z ksiazki tylko z wlasnych glow.

Musze jednak zgodzic sie z tym ze nauczyc sie jezyka od podstaw ta metoda jest ciezko. Uwazam ze nie jestesmy w stanie nauczyc sie gramatyki poprzez zapamietywanie regulek (ta czesc lekcji uwazam za niepotrzebna) jednak pozniejsze przyklady pokazuja ze da sie gramatyke opanowac na jako takim poziomie :)

Zachecam wszystkich i tych leniwych i tych nie, a w szczegolnosci tych chetnych pojac duzo nowych slowek :)
Metoda dobra takze dla osob na wyzszym poziomie chcacych podszkolic swoje slownictwo.
Moglbys podac mi test stage 8 ??
Dzisiaj musze przeprowadzic testy a niestety zgubila mi sie ksiazka lektorska
może mógł bys mi podac pynia z tesu z 7 stega? [email]
Właśnie przygotowuje sie do testu 6. Może udzielisz mi wskazówek na co zwrócić szczególna uwagę.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Inne strony do nauki języków

»

Studia językowe