Nie pracuj za mniej...

Temat przeniesiony do archwium.
W ciągu ostatnich kilku miesięcy Department for Business, Enterprise & Regulatory Reform (BERR) starał się dotrzeć do polskiej, słowackiej, czeskiej i litewskiej społeczności z UK poprzez kampanię mającą na celu zwiększenie świadomości płacy minimalnej oraz pomoc w ochronie pracowników, którzy mogą być narażeni na zaniżone zarobki.

Co oznacza dla Ciebie Płaca Minimalna?

Jeśli masz 22 lata lub więcej i założywszy, że pracujesz legalnie w UK i nie jesteś samozatrudniony, L5.52 na godzinę to najmniej, ile może według prawa zapłacić Ci pracodawca. Niższe stawki minimalne mają zastosowanie, jeśli jesteś młodszy, L4.60 na godzinę to stawka minimalna dla 18-21-latków i L3.40 na godzinę dla 16 i 17-latków. Istnieją również ograniczenia dotyczące tego, ile pracodawca lub agencja może pobrać z Twojej pensji, by pokryć koszty zakwaterowania.

Przed przybyciem do UK czytałam gdzieś na temat płacy minimalnej - wyznaje Anna. Jednak nie wiedziałam, ile ona wynosi i jak dokładnie ją obliczać. Gdy pracowałam jako sprzątaczka w Londynie, powiedziono mi, że będę zarabiać L5.52 na godzinę. Moja rzeczywista płaca była jednak dużo mniejsza. Właściwie to nigdy nie wiedziałam, ile zarobię. Jednego tygodnia otrzymałam L170, innego L80.

Anna podejrzewała, że to było nie w porządku, lecz jak wiele innych osób, które znalazły się w podobnej sytuacji, nie chciała ryzykować niezadowolenia swojego pracodawcy prosząc o wyjaśnienie. Również tę sytuację reguluje prawo. Jeśli pracujesz w Zjednoczonym Królestwie, masz prawo otrzymać dokument określający, jak wyliczono Twoją płacę.

Natychmiastowa podwyżka w zasięgu ręki

Aby uzyskać to, co należy Ci się prawem, możesz próbować porozmawiać ze swoim pracodawcą. Możesz również zadzwonić na infolinię płacy minimalnej na numer [tel]. Rozmowy są poufne, masz możliwość poproszenia o kontakt z osobą mówiącą w języku polskim. Jeśli zajdzie taka potrzeba, odpowiednie osoby pomogą Ci uzyskać minimalne wynagrodzenie, również to zaległe. Aby dowiedzieć się więcej o swoich prawach, możesz również wejść na polskojęzyczną stronę www.direct.gov.uk/nmw-polish. W ostatnim roku infolinia pomogła 14,000 pracownikom odzyskać ponad 3 miliony funtów.

Anna zadzwoniła na infolinię płacy minimalnej, zaskarżyła swojego pracodawcę z Leeds i ma zamiar odzyskać pieniądze, które jej się należą. Rozważa również wniesienie sprawy przeciw agencji rekrutacyjnej, która ją zatrudniała. - Gdybym tylko wcześniej wiedziała o infolinii płacy minimalnej - mówi. Mogłabym domagać się tego, co mi się należy dużo prościej i dużo wcześniej.

W tę Wielkanoc pracownicy z Europy Środkowej i Wschodniej mogą spędzić w domu 4 dni dłużej

Wielu pracowników z krajów Europy Środkowej i Wschodniej będzie w okresie wielkanocnym podróżować do swoich rodzinnych domów, by odwiedzić rodziny i przyjaciół lub też spędzi ten świąteczny okres tutaj w Zjednoczonym Królestwie. Jakiekolwiek są ich plany, powinni oni wiedzieć, że jeśli pracują w UK legalnie, mają prawo do minimum 24 dni płatnego urlopu na rok, jeśli są zatrudnieni na pełny etat (dla pracujących na nie pełny etat ilość dni urlopu oblicza się proporcjonalnie). Ilość tych dni zwiększy się ponownie do 28 pierwszego kwietnia 2009 roku.

Brytyjski rząd zaleca wszystkim pracującym w UK, by upewnili się, że otrzymują pieniądze, do których są uprawnieni, w szczególności płacę minimalną.

Minister Stanu ds. Stosunków Pracowniczych Pat McFadden, komentuje: "Wydłużenie płatnego urlopu oznacza dużą zmianę dla pracujących w kraju, ponieważ pozwala im na spędzenie większej ilości czasu z ich rodzinami i w swoich społecznościach, z kolei płaca minimalna gwarantuje, że wszyscy pracownicy będą otrzymywać przyzwoity poziom wynagrodzenia ".

Użyteczne dane kontaktowe do instytucji, które pomagają rozwiązywać problemy związane z zatrudnieniem:

Infolinia Płacy Minimalnej: [tel]

ACAS (the Advisory, Conciliation and Arbitration Service): [tel]organizacja udzielająca pomocy w sprawach dotyczących prawa do urlopu i innych kwestii związanych z zatrudnieniem

Employment Agency Standards helpline: [tel]organizacja udzielająca pomocy osobom zatrudnionym przez agencje pośrednictwa pracy

Citizen's Advice Bureau: aby zarezerwować spotkanie z przedstawicielem tej organizacji, poszukaj jej oddziału na http://www.citizensadvice.org.uk/cabdir.ihtmllub w Yellow Pages.