Debata

Temat przeniesiony do archwium.
Jak przeprowadzić debatę? Ma ktoś jakieś rady wskazówki czy coś. Bo mam za zadanie dobrać się w pary i przeprowadzić debatę na Kontrowersyjny temat.
Hop
pooglądaj trochę BBC parliament lub posłuchaj BBC4 - tam są same kontrowersyjne tematy :)
No ale jak to mniejwiecej ma wyglądać. Ja chce zrobić , eutanazja w Polsce, Ja jestem za kolega przeciw i debata. tylko no. jak to ma wyglądać?!
No to zaczynasz od kontrowersyjnych pytań. Wszystko zależy od twojej inwencji. Za rączkę mam prowadzić?
Staram się nie krytykować nauczycieli, ale pomysł, by dać gimnazjalistom zadanie "dobierzcie się w pary i gadajcie" jest co najmniej kontrowersyjny.
Musisz wymyslic najmniej 3 poparte punkty ktore potwierdzaja twoja teze. Np. dlaczego myslisz, ze tak jest lepiej.
W to nie musisz wierzyc, ale musi byc przekonujace, tak zeby druga strona nie miala odpowiedzi na to.
Kolega napewno bedzie mial wiecej punktow, to lepiej tez pomysl o tym co on moze powiedziec i badz przygotowany na kazdy punkt, zeby jemu odpowiedziec przekonujaco i bez nerwow.
W ciagu debaty mozesz uzyc.. Tak, moge uznac, ze prowizorycznie zgadzam sie z tym punktem, ale czy pomyslales moze o tym, ze...
Najlepiej posluchac politycznej debaty w TV i nie zachowywac sie tak jak oni.
Nie, ale liczyłem na plan debaty ( co po czym itp) tak zrobię. Dzięki za radę.
Ja tam się nie znam. Zadają - to próbuję zrobić.
WIELKIE dzięki za rady
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie