OK, ciag dalszy wskazowek:)
- kazdy z moich uczniow ma mini dziennik tzn. na kartce a4 drukuje sobie tabelke i zapisuje date lekcji, co robilam, co jest zadane etc. uczen to widzi i wie ze nie moze mi wsciskac ze nie ma zadania bo nic nie zadalam :)
- wiekszosc z uczniow ma zeszyt w ktorych zapisuja sobie nowe slowka i podstawowe zagadnienia gramatyczne, a ja na poczatku lekcji biore zeszyt i przepytuje ze slowek
- korzystam z ksiazki Total English - bardzo fajna, duzo cwiczen na mowienie- na poczatku kazdej jesnostki sa pytania do dyskusji, potem np. reading lub listenieng, pozniej znowu pytania do dyskusji na podstawie tekstu, potem gramatyka i znow cos do mowienia. Ksiazka dodatkowo ma DVD z krotkimi filmikami i cwiczenia do kazdego z nich
- czasami tez korzystam z ksiazki Storyboard Timesaver. Ksiazka sklada sie z 24 lekcji, kazda sklada sie z cwiczenia, w ktorym masz obrazki i uczen ma opiwiedziec na ich podstawie historyjke ( wtedy mozesz sprawdzic opanowanie roznych czasow + zawsze wyjdzie jeszcze kilka innych rzeczy) oraz kilka cwiczen na slownictwo i jedno do sluchania. Jak zrobie te cwiczenia i np.kiedy wiem ze kiedys z dana osoba mialam 3 conditional to jeszcze kaze powiedziec cos na podstawie historyjki z 3 cond. etc
Ksiazki mozesz sprawdzic na stronie www.englishtips.org
pozdrawiam
magda