czekoladowe ciasteczka

Temat przeniesiony do archwium.
Na filmach(szczególnie amerykańskich)często jedzą takie okrągłe, czekoladowe ciastka z ciemnymi kropkami (chyba kawałki czekolady)

Czy ktoś wie jaki jest na nie przepis, albo ich nazwa. Myślałem że to brownies, ale w internecie się okazało, że to takie ciasto z orzechami.
Chocolate chip cookies? Tylko ze one nie sa czekoladowe. Normalne kruche ciastka z kawalkami czekolady. Takie troche jak nasze Pieguski. Przepis to wiesz gdzie jest, prawda? A brownies to bardziej placek niz ciasteczka i nie zawsze sa z orzechami.
bolszyje spasiba :)))
De nada:)
i jeszcze jedno pytanko

przeglądam przepisy po angielsku i tam używają

"cup" jako jednostka miary, ile to będzie? szklanka czy mniej?
No tak, oni wszystkie miary maja takie dziwne. Jak masz zaciecie farmaceutyczne to troche sie pobawisz, bo ta ich cup na nasz system metryczny to bedzie 237 ml. Mieszkalam kiedys z dwoma inzynierami-chemikami, jak ta panna gotowala to smiech bral. Wszystko z przepisu, z waga i tymi ich smiesznymi miarkami, jak bylo lyzka czegos tam, to miala takie specjalne miarki i nozem to scinala, zeby dokladnie tyle bylo, bo jak by bylo lyzka i 1/10 lyzki to by chyba juz wybuchlo. No ale to tak na marginesie tylko. Te ich amerykanskie przepisy to w ogole sa tak skomplikowane, ze czasem nawet szklanka w te czy we wte nie robi zbytniej roznicy, wiec sie specjalnie nie przejmuj. A na ciasteczka zaprosisz???
no a jak móglbym nie zaprosić, w zasadzie to dzięki tobie będą możliwe :)

tylko muszę skądś jajka wykombinować, bo wczoraj ostatnie do panierki wbilem :(
a tak swoją drogą to dziwne to ich cup, większe od szkalnki, która ma 200ml, na filmach zawsze piją z takich małych, fikuśnych :)
A myslisz, ze oni to szklankami z ktorych pija mierza? Czytaj poprzedni post o dziwnych miarkach. Oni to gadzetow kuchennych tyle maja, ze nierzeadko sie zastanawiam, do czego to w ogole sluzy. I o ile jestem w stanie zrozumiec uzycie tych ich measuring cups, to po co maja lettuce spinner na przyklad, chyba do konca zycia pozostanie dla mnie tajemnica. A co panierowales? :>
sekretem chocolate chip cookies to cukier brązowy (brown sugar), którego w Polsce mamy hhmm bardzo mało, Pieguski, niestety, to jak Polish Sausage w USA :-(

najlepsze brownies są w coffee heaven lub w restauracji Mykonos w Poznaniu :-)
Wydaje mi sie, ze Pieguski mimo wszystko najbardziej z tych populanych w Polsce ciasteczek przypominaja CCC, chociaz wcale nie twierdze, ze to to samo. Swoja droga,Polish sausage w USA jest niedobra, ale najlepsze brownies w Poznianiu?
Jestem pewna, że Ci o muffins chodzi :) Ale jak je zrobic cholera wie :D
lettuce spinner to przypadkiem nie do odwirowywania sałaty po myciu? zawsze chcialam takie mieć, ale mi sie nie chce iśc szukac;)
Dokladnie, zeby pozbyc sie wody ze swiezo wyplukanej salaty. Niektorzy po odwirowaniu zostawiaja salate w tym cudownym lettuce spinner, skrapiaja sosem salatkowym i ponownie kreca korbka, zeby sie sosik rownomiernie rozprowadzil:P Moze i jestem staroswiecka, ale jak dla mnie to szybciej i latwiej robi sie to tradycyjna metoda.
maszkar, daj spokój, przecież rafaello są najsmaczniejsze!
pozdr!
Temat przeniesiony do archwium.

»

Studia językowe