notatka

Temat przeniesiony do archwium.
czy to prawda, że w notatce możemy używać równoważników zdań, trybu rozkazującego, symboli i znaków graficznych. Poza tym nie używamy przedimków i zaimka I. Wyczytałm to z pewnej książki, która przygotowuje do matury a porównując notatki zamieszczone Informatorze Maturalnym te z tej książki wydają się bardzo ubogie. Proszę o pomoc!
Notatka ma być zwięzła. Zdanie o charakterze nie formalnym, ale zdania. Równoważników raczej unikamy, a tryb rozkazyjący można zastosować. Zależy od polecenia. O tym że nie używamy przedimków i zaimka I pierwszy raz słyszę. Nigdzie nie spotkałam też przykładów z symbolami i znakami graficznymi, więc nie ryzykowałabym.
A w jakiej książce wyczytałaś te rzeczy?
jest to książka Matura Companion - Egzamin pisemny wydawnictwa Express Publishing
Wydawał mi się, że takie wydawnictwo nie powinno robic takich błędów w tłumaczeni prostego tekstu użytkowego.
Może ktoś jeszcze spotkał się z tą książką. proszę o podzielenie się informcjami. może tam jest jeszcze więcej błędów, które mogą mi umknąć.
Książki nie znam.Byłam na stronie wydawnictwa i są tam przykładowe strony z tej książki, ale akurat nie ma notatki. Jest ogłoszenie i pocztówka i to co jest napisane jest ok. Są różne notatki i w jednej da się opuścić to co oni proponuja a w innych nie. Nie określiłabym że to co napisali jest błędem. Ale nie można też pisać że nie wolno używac tego czy tego, bo wszystko zależy od zadania.
Polecam książkę "Maturalnie że zdasz. Język angielski" Wyd. WSiP
i ksiązki wydawnictwa Omega:
http://www.ws-omega.com.pl/2005_angielski.html
dzięki
Myślę, że spróbuję je kupić
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Business English