do wszystkich MATURZYSTÓW !!!

Temat przeniesiony do archwium.
witam,

czy Wasi nauczyciele podali Wam plan/rozkład do przerobienia programu wymaganego na maturze z angielskiego; coś w rodzaju zagadnień które sptykane są na maturze i w klasie maturalnej są niemalże "wałkowane", czyli zagadnienia gramatyczne , na co kładzie Wasz nauczyciel nacusk itp...

proszę wpiszcie co przerabiacie pod kątem matury z angielskiego???

pozdrawiam

(czekam na Wasze wpisy-proszę podać konkrety)
........................, uuuuuuuuuuuuuuuu!! , chyba w tym roku nikt nie zdaje angielskiego na maturze??, a ja nadal liczę że podzielicie się tym co robicie na angielskim,

czekam na Wasze posty,
pozdrawiam
na angielskim lecimy po kolei z tym co jest w ksiazce, co nie przynosi zbyt dobrego rezultatu. Radze Ci kupic sobie repetytorium i uczyc sie samemu. Tam masz wymagania maturalne. Pozdrawiam
ka87-nie uciekaj,

możesz powiedziec z jakiej ksiazki korzystacie??, albo coś wiecej o wymaganiach pod kątem matury rozszzonej?
Jestem w kalsie maturalnej, jako jedyna z klasy zdaje maturę rozszerzoną z angielskiego, w sumie w szkole też jestem jedną z nielicznych. Przerabiamy teraz repetytorium Oxford, robimy bloki tematyczne :transport, szkolnictwo itd. Niestety mam tylko 3 godzinki angielskeigo w tygodniu:(. Chodzę też na korepetycje ale to tylko jedna godzinka na tydzień niestety:(. Staram się sama jak najwięcej uczyć w dimu, ale różnie to wychodzi :P. Wiadomo, oprócz przygotowań do matury sa jeszce zwykłe przedmioty i obowiązki poza szkolne.
czesc Ksiu18,

ja też jetem w klasie matralnej i tez jak ty zdaje mature z ang. sama z klasy, tylko tyle ze ja piszę jeszcze stara maturę, bo obecnie jestem w tech. po zaw., w szkole moja Pani od ang. udziela mi konsultacji -ale to tylko 1 g/na 2-3 tyg, poza tym chodze na korki , ale jak sama wisz to troche kosztuje i mam tylko 1g/na 2 tyg,

sama przygotowuje sie do matury i szukam czegoś w rodzaju planu lub wykazu jakie zagadnienia obowiazuja na maturze/ i co trzeba kuć żeby zdobyć jak najwiecej punktów, jak możesz to napisz co teraz robicie z gramatyki itp.

pozdr
korimax
Niestety gramatyki nie przerabiamy :(. jesli chodzi o wymagania to są informatory maturalne, tam sa wszytskie wymagania, pewnie gdzieś w necie tez są wymagania :), pozdrawiam
korimax ja zdawałam mature w zeszłym roku i z ego co sie oreintuje to teraz wszytskie szkoły rzuciły sie na REPETYTORIUM JĘZYKA ANGIESLKIEGO Z OXFORDU. Książka dośc dobra wszuytsko ładnie wytłumaczona zwroty itp. Jesli ktos chce to sie nauczy i to całkime dobrze. Wiadomo ze nie wszytskie słowka da sie wklpac do głowy ale wiele wiele z nich zostaje i na mature jak znalazł!
Jesli o temty chodzi to tam idzie sie tez jedno po drugim:Szkoła, zdrowie, Dom, zakupy itp...ale polecam książke. Pozdrawiam
No i na naszej maturze gramatyki nie bylo( na podstawowej) ale jesli o stara mature chodzi...to na pewno reported speech, kolokacje itp...dasz rade:-)
witaj ferka,

dzięki za polecenie ksiązki-moze ją masz?-chętnie ja okupie, przyda mi się "ksiazkowy nauczyciel", który przeprowadzi mnie przez niezbędne działy wymagane na maturze,

ja mam starą
........, mówisz ,że mowa zalezna, kolokacje itd, może wiesz coś wiecej odnosnie starej matury i wymaganiach. a może znasz link-gdzie mogłabym znalezc takie pod katem str. matur.

dzieki za podtrzymanie na duchu ;) stresik-już jest ;)
pozdr

prosze tez wszystkich obecnych i tych którzy maturemają za soboą o wpisanie , na czy Wasz nauczyciel kładł nacisk,

a takze o polecenie dobrych ksiazek (repetyt., lub innych )
pozdr
No ksiazki nie mam opyliłam ja za co bardzo żałuję bo przydałaby mi sie jeszcze czasami.Książka jest dostepna w kazdej ksiegarni za ok 40 zł bodajże, także...nie ma co czekac tylko zasiąść porządnie do nauki. a Repetytorium?Zwykłe....REPETYTORIUM GRAMATYKI Z ĆWICZENIAMI Bronisławy Jasińskiej. Książka dobra, chcoiaz mialabym pewne zastrzezenia co do opisanych czasów, nie są AZ tak dobrze opisane jakbym chciała. Na wykładach wiem o wiele wiele więcej.
O mozesz tez zakupić sobie książęczkę (33zł) Thomas &Marinet. To są 2 ksiązki z ćwiczeniami do gramatyki także na pewno nudzic sie nie bedziesz. Pozdrawiam, pa;)
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=73055459
Stara matura ma niewiele wspólnego z nową - nowa jest dużo łatwiejsza, przynajmniej poziom podstawowy. Stara to przede wszystkim gramatyka na poziomie zaawansowanym. Jest też słuchanie, tyle,że czytane przez nauczyciela oraz wypracowanie - ważne ! można mieć słownik! Książki do nowej matury nie przydadzą się na wiele.
hej! potrzebyje testy dla nauczycieli do ksiązki opportunities(tej ostatniej)upper-intermediate...blagam!piszcie na maila [email] czekam!
do English Teacher,

piszesz, że gramatyka na poziomie prawie zaawansowanym. a masz może jakieś test lub znasz jakąś strone z testami by poćwiczyć gramatykę??, pewnie na starej jest cześć poświęcona parafrazie??, jak się nie myle-a to nie jest takie łatwe, czy poza parafrazą z gramatyki , na co się mozna natknąć na starej m??

jak masz może jakies testy z gramatyki, prosze prześlij je na adres, bardzo dziękuję i pozdrawiam

[email]
witam ponownie,

znacie strone gdzie sa wyjaśnone struktury odnośnie parafrazy, strony biernej,
a takze kolokacje
mowa zalezna
Temat przeniesiony do archwium.