Matura rozszerzona - kolejne pytania

Temat przeniesiony do archwium.
Witam serdecznie!

Po pierwsze chciałbym Wam podziękować za udzielone tutaj porady, bo w zasadzie moja nauka angielskiego zaczęła się jakiś rok temu, ale jestem zdeterminowany na rozszerzenie.

Jak dotąd przerobiłem prawie całego Raymonda Murhpy'ego English in Use, słucham BBC, podcastów, próbuje rozmawiać z ludźmi przez Skype'a, czytać, uczyć się słów z filmów czy piosenek itd.

To są ogólnie dosyć przyjemne metody uczenia, ale chodzi mi już o jakieś konkretne pozycje pod maturkę.
Dużo dobrego słyszałem o Matura Companion, ale czy warto zakupić od razu wszystkie? Jakby ktoś mógł podlinkować dokładnie, w sensie czy podstawa i rozszerzenie są oddzielne czy jak to działa?

Generalnie ukończyłem drugą LO. W niej robiliśmy Upstreama 2B, a później zaczęliśmy Oxford Excellence for Matura.

Jeżeli moglibyście podać jakieś inne propozycje wartościowych książek to z góry dziękuję.
Witaj, ja mogę wypowiedzieć się o Matura Companion, bo z tej książki przygotowywałem się do rozszerzonego angielskiego. Według mnie podręcznik jest świetny, choć miałem rewelacyjnego nauczyciela w liceum. W porównaniu z innymi przygotowującymi do matury wydawał mi się bardziej rozbudowany, dokładniejszy i trudniejszy. Generalnie, poleciłbym część ze strukturami leksykalno-gramatycznymi, przerobienie tego podręcznika daje mi bardzo dużo teraz, na studiach. Druga część też jest niezła, z tym że jest tam bardzo dużo słownictwa i tekstów do czytania, których nawet nie przerobiliśmy, a przecież czytanie ze zrozumieniem można ćwiczyć samemu. Były tam też listeningi, ale one większego wrażenia też nie robiły. Podsumowując, książki jak najbardziej godne polecenia!
Dziękuję za odpowiedź. Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś porady prosiłbym bardzo o pomoc.
macmillan language practice - możesz wybrać sobie poziom, na ang roz first certificate albo advanced (myślę że zależy to bardziej od Twojego poziomu). Ja ze swojej strony polecam, niezastąpiony przy samodzielnej nauce, tylko pamiętaj żeby kupić wersję z kluczem.
Mam jeszcze pytanie co do formuły nowej ustnej matury, bo chyba tylko ona się zmieniła? Właśnie przez to nie mogę nabyć tej szarej książki z tej serii MC (2 pozostałe udało się dostać - mam na myśli najnowsze wydanie). Oprócz tego, że nie ma już dwóch różnych matur czy ma to jakieś większe znaczenie?
jakie masz konkretne pytania co do ustnej? jest trochę trudniejsza od podstawy ustnej, jednak dużo prostsza od rozszerzenia. moim zdaniem jest większa swoboda wypowiedzi, ale żeby uzyskać max ilośc punktów trzeba się jednak troszkę nagadać, ale to niestety też zalezy od komisji... 1 zadanie polega na rozmowie z egzaminatorem, masz do omówienia przeważnie cztery dymki (ja miałam omówić z egzaminującą sposoby odchudzania się, diety, wizyty u lekarza itd), 2 zadanie to opis obrazka (standard: co/kto, gdzie, co robi) + 3 pytania do niego (2 dot. stricte obrazka, 1 dotyczące relacjonowania, czyli coś w stylu 'opowiedz mi, kiedy ostatnio coś tam robiłaś/eś), 3 zadanie jest najtrudniejsze i najwyzej punktowane, masz do wyboru 2, 3 lub nawet czasami 4 zdjęcia i musisz wybrać jedno z nich, uzasadnić swój wybór i powiedzieć, czemu odrzuciłeś/aś pozostałe + do tego jeszcze 2/3 pytania. tutaj pytania mogą być naprawdę idiotyczne, ja np. mialam pytanie "czy według ciebie szachy są prawdziwym sportem?" o_o
Głównie chodzi mi o to, że w serii Matura Companion jest to rozbite na podstawowy i rozszerzony i nie wiem czy przerabiać obie te książki (niebieska jest już dosyć gruba - ponad 330 stron).

W tej chwili mój zestaw książek wygląda następująco:
Matura Companion - wszystkie 3 książki
Prove your point
Oxford Advanced Learner's Dictionary
Arkusze do rozszerzonej matury (Kurtyka)
Arkusze do matury ustnej
Grammar in Use - Murhpy
Oxford Excellence for Matura
Upstream B2

Z jednej strony zależy mi na ogólnej nauce języka, ale z drugiej chodzi jednak o dobrze zdane rozszerzenie. Generalnie w maturalnej klasie mój czas będzie mocno ograniczony, więc chciałbym się skupić na rzeczach stricte maturalnych
Matura Companion struktury leksykalno gramatyczne są aktualne i warte przerobienia. Część dotycząca ustnego jest nieaktualna. Natomiast Matura Companion Repetytorium poziom rozszerzony doczekała się aktualizacji pod kątem nowego ustnego - http://www.egis.com.pl/upload/File/flip/RM_Extended/index.html i zmiast słowniczka trudniejszych wyrazów po bokach, pojawiła się kompletny WORD List.

Książków z pewnością Ci starczy - nie wiem czy nie jest ich nawet za dużo ;).
Chciałabym podejść również do matury rozszerzonej z j.angielskiego, jednak boję się czy nie jest już za późno na naukę? Jak myślcie?
Jestem mniej więcej na poziome średnio-zaawansowanym, czasy mam opanowane, gorzej z różnymi strukturami gramatycznymi, ale to jest do nadrobienia. Za to wadą moją jest mały zasób słownictwa. Jak kolega wyżej oglądam filmy, czasem jakieś bbc, choć rzadko, przeczytałam książkę po angielsku (jakieś 200stron z których zrozumiałam większość, ale bardziej na wyczucie niż konkretne znaczenie danych słów). Odkąd przestałam chodzić na dodatkowe lekcje z angielskiego, a poszłam do liceum - gdzie dostałam się do najwyżej grupy - mój angielski strasznie się osłabił. W szkole w zasadzie nic nie robiliśmy i niczego nowego się nie nauczyłam, a przez brak systematyczności i samodzielnej pracy strasznie dużo zapomniałam. Żeby dostać się na studia musiałabym zdać ustny na 100% i rozszerzony na 90%, nie wiem czy jest taka możliwość w ogóle. Jak się wziąć za siebie? Powoli zaczęłam uczyć się nowych słówek, ale nie wiem, co jeszcze powinnam zrobić i czy w ogóle jest jakaś szansa?
Zamierzam załatwić sobie korepetycje, 2 razy w tygodniu po godzinie, może trzy, ale nie wiem czy trzy dam radę. Zresztą korepetycje to nie wszystko.
W szkole również przerabialiśmy Upstream B2 (jeszcze trochę zostało), ale po pewnym czasie przestałam nawet nosić ją do szkoły, bo nie było sensu. Ogólnie też nie bardzo mogłabym pracować sama z tą książką, bo kompletnie mi nie podchodzi. Mam w domu wg. mnie fajną Connections 4, też na poziome B2 (przerabiałam ją w szkole językowej w 2 gimnazjum, ale zrezygnowałam, więc w zasadzie nie jest wypisana) Oxfordu, takie książki lubię, ale do matury nie wiem jaką zakupić. Co sądzicie o tych z Oxfordu?
edytowany przez whataya: 23 sie 2012
Ja powiem tak - nie ma co panikować i na pewno za późno na naukę nie jest. Ja NIGDY nie miałam w szkole rozszerzonego angielskiego, ciągle podstawa, a wiadomo, że na tych lekcjach z podstawowym programem to się tak naprawdę nic nie robi, omówi się present simple, present continuous, present perfect, past simple i future simple i to wszystko. Ja chciałam zdawać rozszerzenie, do którego zaczęłam uczyć się dopiero w ostatniej klasie (oprócz tego wcześniej dużo słuchałam bbc, oglądałam filmy, seriale bez napisów), a z gramatyki to robiłam sobie zadania z Matury Companion, chociaż i tak nie wszystkie.
Zdałam tegoroczne rozszerzenie na 96% (punkty straciłam na słowotwórstwie :D)
Napraaaawdę poleeecam słuchanie BBC (no albo innego brytyjskiego radia), nawet nie wiecie, jak to pomaga przy listeningach! Jak zaczynałam słuchać tego bbc to w ogóle na początku nic nie rozumiałam co oni tam gadają, a teraz rozumiem każde słowo; mogę nawet się nie wsłuchiwać, a i tak wiem, o czym mówią. Przebrnęłam przez listening bez ani jednego błędu.
Najlepiej porozwiązywać sobie stare arkusze i zobaczyć z czym ma się największy problem i wtedy myśleć o odpowiednich powtórkach.
Dzięki, dodałeś mi nieco wiary w siebie i w swoje możliwości, a chyba tego było mi trzeba. Od dziś słucham bbc :)
ja podobnie chciałabym zdawać poziom rozszerzony, maturę już pisałam 2 lata temu poziom podst 78 %, na studiach poziom ang śmiesznie niski;/ obecnie przerabiam "grammar in use", poziom mojego ang mogę określić jakoś średniozaawansowany, ktoś może polecić jeszcze jakieś inne książki, metody nauki ? jestem skazana na naukę samodzielni, korepetycje w grę nie wchodzą. i ja zaczynam w takim razie słuchać bbc :)
Cytat:
Dzięki, dodałeś mi nieco wiary w siebie

dodał :)
cieszę się, że zachęciłam do słuchania bbc :D. ogółem nie dość, że można poprawić sobie angielski, to jeszcze dobra stacja, muzyka też nawet, rano są fajne programy, takie trochę 'radio zet' w wersji brytyjskiej ;)

jeszcze zapomniałam wspomnieć, oprócz Matury Companion miałam jeszcze książkę do FCE - Use of English, mimo że FCE nigdy nie zdawałam, ani też zamiaru nie mam, ale nauczycielka mi poleciła, że dobrze tam jest wszystko rozpisane (co prawda po angielsku, no ale kto powiedział, że będzie łatwo? ;p).
Jeśli chodzi o pisanie, to najlepiej poćwiczyć pisanie rozprawek i opowiadania, poszukać gdzieś na stronie cke jakie elementy są oceniane i przy pisaniu pilnować, żeby wpasować się w ten ścisly klucz, bo to chyba najważniejsze. Ja np. przy pisaniu miałam kilka takich swoich ulubionych słówek i zwrotów, które starałam się wszędzie wpakować, byleby podnieść sobie punkty za słownictwo haha.
Przepraszam Cię najmocniej, to tylko literówka :)
To może być dobry pomysł. Nam w szkole pani mówiła, że jedna z dziewczyn napisała sobie rozprawkę i poszła do niej spytać się czy można ją dopasować do każdego tematu - i faktycznie dało się. Zmieniała pewne fakty, w zależności od tematu, ale zwroty, cała formuła, większość zdań była z pamięci. Matura napisana bez problemu. Chyba też tak zrobię :D
Maturę Companion polecacie całą przerobić?
No, naprawdę nie ma co się silić na jakieś mega oryginalne rozprawki, bo wszystko później wychodzi i tak na jedno kopyto. Kiedy napisze się w końcu dużo tych rozprawek, dochodzi się do wniosku, że są strasznie schematyczne, mają wyznaczone zasady, których trzeba się trzymać i ciężko coś przy tym kombinować...
Jak ci się chce całą (i jak czujesz, że potrzebujesz), to przerabiaj :D. Ja osobiście nie dałam rady, nie chciało mi się :D. Poza tym, jak już widziałam, że np. gramatyka mi nie sprawia problemu, to przecież nie będę dalej cisnąć tych zadań. Przeglądałam sobie przykłady i robiłam je w myślach, jak widziałam, że jest coś trudniejszego to się zatrzymywałam i główkowałam ;) Ale nie przerobiłam całej książki.
Wie ktoś może, gdzie znaleźć nagrania z matur? Szukałam z tej z maja, ale wszędzie tylko transkrypcja, a w domu nie mam nikogo, kto by mi to odpowiednio przeczytał. Szukam i szukam na mp3 i znaleźć nie mogę, źle szukam czy nie ma umieszczonych oficjalnych listeningów z matur?
Witam moi drodzy :) w tym roku zdałam maturę, ale nie miałam czasu na naukę na rozszerzony...ale w 2013 sobie do niego podejdę. Z
tego co wyczytałam, BBC pomaga, niedługo sobie odpalę i zacznę słuchać :) tłumaczę teksty piosenek, filmy oglądam z napisami lub bez (to drugie rzadziej...)
poza tym moja nauczycielka obiecała mi przygotować jakieś materiały... oczywiście będę rozwiązywać arkusze maturalne ...
Macie może jakiś sposób na skuteczne zapamiętywanie słówek? Przydoby mi się troszkę porad i motywacji ...
Słówka najlepej ogarnąć jest z kontekstu, czyli z wyłapujemy je z tekstów. Przy okazji uczymy się kolokacji i ewentualnych przyimków.

Co do motywacji to u mnie niestety deficyt ;)
tylko u mnie jest taki problem, że zrozumiem tekst z kontekstu, jak poprzednik powiedział, gorzej z wypowiedzeniem się... np. mam słówko na końcu języka, i... i koniec. muszę kombinować. ;p sporo zapomniałam... dlatego chcę to ulepszyć... ;)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia za granicą

»

Inne