Witam,
na początku pragnę się dowiedzieć, jakim cudem poprawną odpowiedzią w zadaniu 7.2 może jest "to sell" skoro dom sam z siebie nie może się sprzedać, tylko musi zostać sprzedany (przez kogoś), więc powinna być strona bierna, czyli "being sold".
Kolejna kwestia dotyczy zadania 9.3, gdzie napisałem: "I wish I saw..." zamiast "I wish I had seen..." Moje pytanie odnosi się wyłącznie do tego, dlaczego - "I wish I saw" jest niepoprawnym sformułowaniem, skoro w zdaniu, które trzeba przekształcić występuje w czasie Present Simple, a nie w Present Perfect, wtedy bym również napisał "I wish I had seen" gdyby było napisane: "I regret not having seen..."
Trzecie i zarazem ostatnie pytanie odnosi się do zadania 9.2, gdzie napisałem: "(...) have an eye on..." zamiast "(...) keep an eye on...", ale wydaje mi się, że "have" można również użyć oraz, że nie jest to w żadnym wypadku błąd.
Chciałbym uprzejmie poprosić, aby ktoś rozwiał moje wątpliwości ;)
link do strony, gdzie sprawdzałem odpowiedzi:
http://fakty.interia.pl/raporty/raport-matura-2017/arkusze/news-matura-2017-jezyk-angielski-rozszerzony-arkusz-i-rozwiazania,nId,2390963
edytowany przez francis09: 09 maj 2017