maturka z polaka

Temat przeniesiony do archwium.
hej a jak myślicie jakie lekturki mogą być na maturze podstawowejz polaka??a tak wogóle to życze wszyskim powodzenia:)
hej
wiesz ja myśle ze moga dać coś z pozytywizmu lub romantyzmu- chyba bardziej romantyzm ( dziady, kordian)
współczesnośc to niewiem czy może być chociaż jest rocznica więć niewiadomo
porównać łagry niemieckie z rosyjskimi na podstawie dwóch lektur A JEST OLBRZYMIA RÓŻNICA,

a jako lektury myślę ż może być: wesele, pan tadeusz a także trzeba wziąć pod uwagę chłopów ( komisja ostatnio je polubiła), lalka, cierpienia wortera ( to ze to było na próbnej nie znaczy że teraz nie bedzie)
pozdrawiam

ale nie ma co tak się przejmować napewno poradzimy ;)
wszystko bedzie przecież na podstawie fragmentu i można duzo pkt zdobuć noi także tzreba nawiązać do ogółu utworu
gorzej jest jeżeli mamy frafment np: z np: Kordiana i trzeba go porównać z np: Tadeuszem na podstawie własnej wiedzy z tej lektury
Jest rok wyspiańskiego jeszcze więc może być lalka albo wesele!więc trudno tu wyczuć z czym wyskoczą:(
ejjj ale Lalki nie napisał Wyspiański :|
no wiem!ale jakos mam przeczucie że może być!ale wszystkiego się można spodziewać:(
na bank bedzie cos z tego :P
Poniżej zamieszczamy listę lektur z języka polskiego

Lista lektur dla: język polski
Zgodnie ze standardami wymagań egzaminacyjnych tematy wypracowań na egzaminie pisemnym z języka polskiego będą formułowane na podstawie następujących utworów:

Poziom podstawowy - literatura polska

1) Bogurodzica w kontekście poezji średniowiecznej
2) Jan Kochanowski - pieśni i treny (wybór)
3) Jan Andrzej Morsztyn - wybór wierszy
4) Daniel Naborowski - wybór wierszy
5) Wacław Potocki - wybór wierszy
6) Ignacy Krasicki - satyry (wybór), Hymn do miłości ojczyzny
7) Adam Mickiewicz - Pan Tadeusz
8) Adam Mickiewicz - Dziady cz. III
9) Juliusz Słowacki - Kordian: akt I, akt II, akt III sc. 5 i 6
10) Zygmunt Krasiński - Nie-Boska komedia: część I, część III (scena w obozie rewolucji), część IV (scena w obozie arystokracji i scena finałowa)
11) Adam Mickiewicz - wybór wierszy
12) Juliusz Słowacki - wybór wierszy
13) Cyprian Kamil Norwid - wybór wierszy
14) Bolesław Prus - Lalka
15) Eliza Orzeszkowa - Nad Niemnem - fragmenty: przy mogile Jana i Cecylii, przy mogile powstańców
16) Eliza Orzeszkowa - Gloria victis
17) Maria Konopnicka - Mendel Gdański
18) Bolesław Prus - Kamizelka
18) Henryk Sienkiewicz - Potop
19) Kazimierz Przerwa-Tetmajer - wybór wierszy
20) Jan Kasprowicz - wybór wierszy
21) Leopold Staff - wybór wierszy z różnych epok
22) Stanisław Wyspiański - Wesele
23) Władysław Stanisław Reymont - Chłopi (t. I)
24) Stefan Żeromski - Ludzie bezdomni
25) Stefan Żeromski - Przedwiośnie
26) Witold Gombrowicz - Ferdydurke - rozdz. II, III, VI, VII, VIII, IX, X, XII, XIV
27) Zofia Nałkowska - Granica
28) Tadeusz Borowski - Pożegnanie z Marią (Pożegnanie z Marią, U nas, w Auschwitzu..., Proszę państwa do gazu, Bitwa pod Grunwaldem)
29) Gustaw Herling-Grudziński - Inny świat
30) Bolesław Leśmian - wybór wierszy
31) Julian Tuwim - wybór wierszy
32) Maria Pawlikowska-Jasnorzewska - wybór wierszy
33) Czesław Miłosz - wybór wierszy
34) Krzysztof Kamil Baczyński - wybór wierszy
35) Tadeusz Różewicz - wybór wierszy
36) Zbigniew Herbert - wybór wierszy
37) Miron Białoszewski - wybór wierszy
38) Wisława Szymborska - wybór wierszy
39) Stanisław Barańczak - wybór wierszy
40) Jan Twardowski - wybór wierszy
41) Sławomir Mrożek - Tango
42) Hanna Krall - Zdążyć przed Panem Bogiem

Uwaga: wymagana jest także znajomość kontekstów biblijnych, antycznych i innych.

Literatura powszechna

1) Sofokles - Król Edyp
2) Horacy - wybór pieśni
3) William Shakespeare - Makbet
4) Molier - Świętoszek
5) Johann Wolfgang Goethe - Cierpienia młodego Wertera
6) Fiodor Dostojewski - Zbrodnia i kara
7) Joseph Conrad - Jądro ciemności
8) Albert Camus - Dżuma

Poziom rozszerzony - jak na poziomie podstawowym, a ponadto:

Literatura polska

1) Jan Kochanowski - Treny
2) Juliusz Słowacki - Kordian
3) Witold Gombrowicz - Trans-Atlantyk
4) Maria Kuncewiczowa - Cudzoziemka
5) Stanisław Ignacy Witkiewicz - Szewcy

Literatura powszechna

1) Dante Boska Komedia - fragmenty Piekła
2) Jan Wolfgang - Goethe Faust - część I: fragmenty sceny w pracowni (rozmyślania Fausta o sobie i swoim życiu, rozmowa z Mefistofelesem)
3) Franz Kafka - Proces
4) Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata

Uwaga: tematy na poziomie rozszerzonym będą zobowiązywać do analizy i interpretacji utworów spoza wyżej wymienionych, ale utrzymanych w znanej uczniom poetyce lub konwencji.
wesele, wesele i jeszcze raz wesele! nasza polonista o tym gada juz od poczatku roku, an wesle poswiecilismy duzo cxasu, bardzo szczegolowo omawialismy je, gdyz jest jka tu wyrzej ktos wspomnial rok wyspianskiego, wtamtym roku byl roczncia szekspira i na maturze byl makbet:) tak ze kto wie:) wiel osob u nas obstawia tez żeromskiego :)
heheheh
2006- rocznica śmierci szekspira OKRĄGŁA
2007- rocznica śmierci wyspiańskiego OKRĄGŁA

czyżby komisja patrzy na daty??????????
jak to jest
czy oni zwracają wagę na daty przy wybieraniu lektur???
ale przecież moga pomyśleć że duża liczna osób spodziewa się WESELa czyżby byli tacy dobzi?? moze giertych wymyślił ,, matura wypadła słabo a niech mają dobrobyt w tym roku''
--------------------------------------
sami zobaczycie jak bedziemy się śmiać z naszych prorocyw
czytałem jak inni przepowiadali w 2006 r ---- nikt nie trafił ;)
oby nam się udało
hyhy bez kitu u mnie też mówią, że wesele będzie... a na rozszerzenie ja obstawiam holokaust, będzie coś z Innego Świata albo Opowiadań Borowskiego..... a poza tym to mi jeszcze Herbert i Barańczak chodzą po głowie............. oby coś prostego pleaseeeeeeeeeee
ja slyszalam od siory ze u niej na maturze prubnej byly jakies tam lektury i na makurze koncowej mieli te same ksiazki
akuku> nie pogniewalabym sie jak bylo cos tego co napisalas:)
gorzej tylko jak walna jakis wiersz ktorego nikt nigdy nie widzial, albo jakies opowiadanie - jak w tamtym roku. i dupa.
przecież o to chodzi na rozszerzeniu żeby sprawdzic umjeiętność analizy tekstu którego sie nigdy wcześniej nie widziało. co to za filozofia zanalizować wiersz który sie zna i który sie przerabiało?? życze powodzenia!!
p o w o d z e n i a wszystkim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! kto chce mieć Herberta? mi qrde chodzi on po głowie ;d
A wiesz, że mi też..dziwne...ale mógłby byc, już sobie o nim poczytałam, bo tak jakoś niespodziewanie przyszedł mi do głowyy...Powodzenia!! Będzie dobrze!!
A jaki wierszyk obstawiasz? Jaki temat??
Aha+, jakiś utwór Hewrberta może być zestawiony z fragmentem prozy, np.Inny świat albo opowiadania Boroskiego.
ejooo identycznie myślimy..... :):):) ja też to biorę pod uwagę...
no słuchajcie z tym Herbertem to może coś być...u mnie laski z polaka też typuje Herberta od poczatku... cos w tym jest
słuchajcie a znacie jakiś lek na poprawienie pamięci?????jakiś dopalacz... dajcie cynk...z góry dzięki:D:D
Temat przeniesiony do archwium.