Topiki na ustną - proszę o pomoc!

Temat przeniesiony do archwium.
Mam jutro ustną, a topiki jeszcze nie wszystkie opracowane, byćmoże ktoś z was ma coś na dany temat opracowane? Brakuje mi następujących :

2. HEALTH - healthy lifestyle, illnesses, dieting, smoking, AIDS, obesity...
9. THE ARTS - literature, music, theatre, cinema...
10. EDUCATION - types of schools...
11. CAREER - jobs, gualities needed, workoholism, unemployment, rat race...
12. FESTIVALS & CELEBRATIONS
13. SOCIAL ASPECTS :
- sects
- racism
- drug abuse
- alcoholism
- cloning
- terrorism
- plastic surgery
- living under stress
- disabled people
- violence
15. FABLES & FAIRYTALES

Z góry dziękuję za pomoc.
spróbuję pomóc, a nuż Ci się cos z tego przyda;)
HEALTH:
-TB ( tuberculosis)-gruźlica, pneumonia-zapalenie płuc, smallpox-ospa, chickenpox-ospa wietrzna, measles-odra,rabies- wścieklizna
poza tym:
GP-lekarz rodzinny, contagious-zakaźna, inoculate against- zaszczepić się przeciwko czemus, fractures-złamania, lacerations- skaleczenia, ointment- maść, to take one\'s temperature- mierzyć temperaturę, insomnia- bezsenność
DIETING/OBESITY
carbohydrates-cukry, proteins- białka, vitamins, fibre- błonnik,,diabetes- cukrzyca, nutritions-wartości odżywcze (malnutrition- niedożywienie), pulses- rośliny strączkowe, cereals- \'sprawy\' zbożowe, artificial sweeteners- sztuczne substancje słodzące:), saturated fat- tłuszcz nasycony:)
AIDS
developing countries- kraje rozwijajace sie, spread- rozprzestrzeniac sie,
EDUCATION:
recriutment- nabór, department- wydział, to do a degree- zrobić dyplom, dean- dziekan, to play truant- iść na waksy, comprehensive school- LO, vocational school- zawodówka, primay school -podstawówka, kindergarten- przedszkole, nursery school- żłobek, common room- świetlica, middle school- gimnazjum(!), gym- sala gimnastyczna (!), to be awarded a scholarship- mięc przyznane stypendium, a dorm (itory)- akademik
CAREER:
night shift- nocna zmiana, work for peanuts- pracować za grosze, carry the can for somebody- płacic za czyjes winy, to be on the dole- byc na zasilku, to get a promotion- dostac awans, business trip- delegacja, apprenticeship- praktyka, sedentary lifestyle- siedzacy tryb zycia, to put in for a rise- prosic o podwyzke, blue collar worker- pracownik fizyczny, whitecollar worker- pracownik umyslowy, replacement- zastepstwo, competitive workplace- konkurencyjny rynek pracy, redundancy- redukcja etatow, to be laid off- byc czasowo zwolnionym, to be dismissed- byc wyrzuconym z pracy, vacancy- wolny etat, full-time job -na caly etat, part-time- na pol etatu, commision-prowizja, pension- emerytura (!), assembly line- linia produkcyjna, dead-end job- praca bez perspektyw
FESTIVALS AND CELEBRATIONS
groom-pan mlody,bride-panna mloda,christening party-chrzciny,soft drink-napoj bezalkoholowy,popping corks-strzelajace kori,streamers-serpentyny, tinsel-lameta,ribbon-wstazka,superstition-przesad,wig-peruka,billows of smoke-kleby dymu

ehh co co FABLES;
cinderella- kopciuszek, little erd riding hood, snow white and the seven dwarfs ( wszystkie wielka litera pisane;) ), stepmother- macocha, dwarf- krasnoludek.
social aspects- moze innym razem, ja juz nie moge;)
Dzięki wielkie, słownictwo się przyda, tyle co ja już się słów dzisiaj nauczyłem, to się nie nauczyłem przez ostatnie pół roku hehe... będę jutro ściemniał, byle by zasób słownictwa mieć...
jesli masz zazuc te wszystkie zaganienia bo ja nie mam zadnych a tak to sie zawsze cos zrobi
http://dami.pl/~eyden/matura/
Pod tym linkiem przydatne rzeczy do matury - jest opracowanych kilkanaście tematów na ustną, gramatyka i wszystko czego trzeba.
powiniennes sie cieszyc, ze dostales topiki, ja tez mam jutro, a nie dostalem nic :( nie mam pojecia o czym bede musial gadac
Temat przeniesiony do archwium.