prosze o rade

Temat przeniesiony do archwium.
hej. lubie jezyk angielski nawet bardzo:-] w tym roku zdaje mature i zastanawiam sie jaki poziom wybrac. Mysle o rozszerzonym ale boje sie ze mi sie nie powiedzie.jesli chodzi podstawowy czuje ze moglabym go zdac bardzo dobrze nawet w granicach 90 kilku %. Jesli chodzi o studia to moze wlasne angielski. moze filologia:-] prosze o rade czy lepiej zdac podstawowy z fajnym wynikiem. czy ryzykowac rozszerzonym. aha i moze jakies propozycje szkoł. Bede wdzieczna bo jak na razie sama nie moge sobie z tym poradzic :/ Dzieki
Chcialabym ci jakos pomoc, bo mialam ten sam problem...wedlug mnie podstawe i rozszerzenie dziela lata swietlne. Zeby dobrze zdac roz nie wystarczy tylko lubic angielski:) Moja rada: zrob sobie kilka testow na poziomie roz z poprzednich lat i ocen swoje mozliwosci, pogadaj z nauczycielka w szkole, jak ona to widzi. Przelicznik na uczelnie jest chory delikatnie mowiac i znacznie bardziej na wielu uczelniach oplaca sie zdac wysoko podstawe i nie bawic sie z rozszerzeniem. no chyba, ze jest sie pewnym siebie:) sory ale nie mam polskich znakow, razi po oczach:)
własnie:/ najgorsza ta gramatyka. jesli chodzi o studia to tez zauwazylam ze czasmi oplaca sie zdac dobrze podstawowy niz przecietnie rozszerzony....
Kasiu, porozmawiaj może ze swoim nauczycielem po zrobieniu jakichś dwóch-trzech testów, bo tak naprawdę nam trudno jest cokolwiek ocenić.

Z jednej strony piszesz, że chciałabyś iść na filologię (angielską?) co by sugerowało, że angielski jednak znasz, a z drugiej strony zastanawiasz się czy dasz radę.

A matura podstawowa na 90% hm..... biorąc pod uwagę jak mała waga jest przykładana do poprawności językowej - taki wynik niestety niewiele dla mnie świadczy o znajomości języka.
ja bym na twoim miejscu wybrałbm rozszerzony a po próbnej jak zobaczysz że jest cieniutko to zmienisz na postawową
hej chcialabym studiowac lingwistyke w parze ang-fr,ale nie mam zadnych informacji czy sa realne szanse,na ile min % musze zdac maturke.i czy 2 jezyk z pary jest wymagany na podst czy na rozszerzeniu.aha i jak jest z czescia ustna?moze byc podstawa czy rozszerzenie?bylabym wdzieczna za jakies info=) pozdrawiam;)
wszytsko zalezy od uczelni każd a ma inne wymogi, ja np:zdawałem ustny podstawowy i się bez problemu dostałem a na ile % trzeba napisać ciężko powiedzieć zauzmy ze jest 60 miejsc i w tym 100 chętnych i wszyscy mają po 80 % czyli wystarcz mieć więcej niz 80% wszystko zależy od wyników innych
ok,dzienks.chodzi mi o umcs oczywiscie.ja slyszalam od kilku osob ze bardzo trudno sie dostac,ze trzeba miec certyfikaty itp itd...ale mam nadzieje ze az tak zle nie jest....
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia