Do roboty!- matura rozszerzona w opraciu o...

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.
Oczywiscie przygotowuje sie do matury, a w zasadzie zaczynam. Jestem w 3 klasie mat-fiz i chcem zdawac angielski pisemny rozszerzony. Zadanie ambitne i trudne, ale mysle ze dam rady, mimo iz zaczynam z dosyc niskiego poziomu, ale lubie angielski i latwo lapie nowe rzeczy, tylko brak mi systematycznosci. Chcem dobrac sobie odpowiednie podreczniki, aby moc sie uczyc samemu bo wiadomo jaka jest szkolna rzeczywistosc.
Angielskiego tak naprawde ucze sie od 1 klasy Lo, wiec teraz zaczyna sie 3 rok :-p W gimnazjum byly jakies kursy, ale tam w zasadzie sie tylko osluchwialem, zero nauki. W Lo przerobiłem Enterprise 2 i Enterprise plus(obydwa companiony z tych serii znam b.dobrze) wspieralem sie przy tym repetytorium LektorKletta i przewodnikiem po czasach Lucyny Golebiowskiej. W miedzyczasie na kursie przerobilem wieksza czesc Upstream intermediate i o dziwo ksiazka ta nie sprawila mi wiekszego problemu, aczkolwiek duzo rzeczy bylo nowych. W klasie maturalnej przerabiam Oxfrod Excellence, przez jakis czas przerabialem ta sama ksiazke na kursie z nativem speakerem, ale zrezygnowalem z powodu jego lenistwa i wzielem sie do nauki, bo tak naprawde zostalo 5 miesiecy. Zamiast zapytac na forum troche pochopnie poszedlem do Empiku i kupilem sobie "Angielski bez tajemnic-czyli uczymy sie na cudzych bledach" by Lidia Kosonocka-Taber,Paszport Maturzysty z eremisu i repetytorium leksykalne z LektorKlettu(slowek nigdy nie za duzo, poza tym podoba mi sie szata graficzna LektorKlettu :-p)
Jednak poszperalem troche na forum i zdalem sobie sprawe, ze te pieniadze moglem wydac nieco lepiej. No ale to nic, edukacja kosztuje :-p Poczytalem i znalazlem troche pozycji, ktore chetnie bym zakupil, ale byc moze czesc z nich bedzie niepotrzebna majac wzglad na tytuly podane powyzej:

Grammarway 4 ( 3 chyba wydaje sie zbedna?)
Longman Repetytorium Niebieskie i pomaranocze cwiczenia(bardzo polecane na forum, aczkolwiek mam watpliwosci czy moze LektorKlett mi wystarczy)(promocja, chyba sie oplaca http://www.longman.com.pl/i.php?i=62)
Successful Writing Upper Intermediate
Moze jakas gramatyke z serii In Use (np English Grammar in Use Third edition)
Matura Companion, Struktury leksykalno-gramatyczne(moze tez pisemny rozszerzony?)

Jak widac malo tu a w zasadzie zero sluchania,duzo mozna znalezc w necie, a i tak jest to mala loteria. Chcem sie skupic na slowkach i pisaniu, a takze poznaniu co trudniejszej gramatyki i jej "kruczkow". Budzet mam ograniczony, ale jesli cos sie przyda to znajde pieniadze zeby to kupic. Chcem sie dostac na Finanse i Rachunkowosc na Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, wiec wypadaloby napisac angielski na jakies 70% to bylby dla mnie duzy sukces. Przepraszam ze tak sie rozpisalem ale wychodze z zalozenia ze oczekujac rzetelnej odpowiedzi najpierw nalezy rzetelnie przedstawic problem. Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz.
Polecam gramatykę "English Grammar in Use" Murphy'ego - nieoceniona pomoc. A poza tym radzę Ci się poważnie zabrać do nauki, bo sądząc po książkach jakie przerobiłeś, możesz mieć spory problem ze zdaniem rozszerzonej matury na 70%. Przy nauce języków systematyczność to podstawa. Pozdrawiam
no wlasnie chcem sie zabrac do nauki, tylko nie wiem z czego :-p ta gramatyka to jest cambridge tak? ktore z wymienionych ksiazek kupic?
Ja tak samo jak ty uczę się od 1 lo angielskiego i w sumie mozna powiedzieć , ze mój poziom był nizszy niz pre-intermediatejeszcze rok temu .. dziś myslę ze jest to między inter a upper . W LO kożystałam również z enterprisa a w 3 klasie Matrix .
co do książek to ;

Grammarway 4 - polecam naprawdę . sama podchodzę w tym roku do matury rozszerzonej i właśnie z tej książki przygotowuję się do części gramatycznej . Naprawdę świetna ksiązka mimo ze gramatyka nie jest moją mocną stroną

Paszport Maturzysty - mam ale moim zdaniem lepszy do podstawowej .

Repetytorium Longman'a - bardzo fajna dużo zadań ciekawych , naprawde fajna

Progress to FCE -Leo Jones jest to książka do certyfikatui FCE ale myśle ze słownictwo , elementy gramatyki i ogólnie poziom przydatne do matury rozszerzonej

Poza tymi książkami przeglądam i przypominam sobie materiał którego nie umiem zbytnio z Enterpris'ów , Snapshot'ów , Language To Go(upper), Language In Use (upper), Matrix (upper)
hey!
ja tez sie przygotowywuje do matury rozszerzonej. problem jak zwykle jest ze sluchaniem. macie moze jakies linki do sluchan w internecie lub cos w podobie?:)
a moze macie cos do readingu itp.???
prosze...:)
pozdr dla maturzystów!:>:>:>