Cześć!
Szukałem na forum wypowiedzi nt. rozprawek w j. angielskim, ale powiem krótko, albo takowych brakowało, albo (z całym szacunkiem dla piszących) były one dośc chaotyczne...
Do rzeczy-w środę będę pisał rozprawkę ZA I PRZECIW. Chciałbym zwalić nią moją nauczycielkę z nóg ;) Chce, żeby była absolutnie great ;)
I tu moja prośba-czy ktoś kompetentny, znający się na temacie, mógłby rozpisać zasady jakimi rządzi się rozprawka ZA I PRZECIW i OPINIUJĄCĄ z podziałem na WSTĘP, ROZWINIĘCIE, ZAKOŃCZENIE? Chodzi mi o jasny i przejrzysty układ - >
ROZPRAWKA ZA I PRZECIW - WSTĘP: (najważniejsze info)
ROZWINIĘCIE:(najważniejsze info z podziałem na akapity)
ZAKOŃCZENIE: (najważniejsze info)
ROZPRAWKA OPINIUJĄCA - WSTĘP: (najważniejsze info)
ROZWINIĘCIE: (najważniejsze info z podziałem na akapity)
ZAKOŃCZENIE: (najważniejsze info)
Jeszcze jedna rzecz, czy w rozprawce do wyszczególnienia punktów (nie mówię tu o ich rozwinięciu słowami typu MOREOVER, FURTHERMORE, IN ADDITION...) muszę używać FIRSTLY, SECONDLY, FINALLY etc. czy mogę zastąpić te zwroty wyrażeniami takimi jak TO START WITH, ANOTHER (GOOD/BAD) POINT IS, LAST BAD NOT LEAST... ? Które z nich są bardziej 'eleganckie'?
Z góry bardzo dziękuję! Mam nadzieję, że ktoś poświęci kilka minut na napisanie dobrego merytorycznie posta. Dzięki temu, być może tego typu pytanie więcej się już nie pojawi...
Pozdrawiam!