Witam!
W tym roku szkolnym będę zdawał maturę z angielskiego na poziomie rozszerzonym.
Mam zamiar poświęcić ok. 3 godzin dziennie na przygotowania. Mój plan minimum to 75-80%.
Zrobiłem sobie próbną maturę OPERONU (nie pisałem tego w szkole) i wyszedł mi wynik 69% przy założeniu, że z wypracowania dostałbym 15/18 pkt. Jednak wszyscy twierdzą, że ta matura była bardo łatwa i w maju będzie dużo trudniejsza.
Mój wynik bardzo mnie niepokoi.
Przeglądałem już to forum wcześniej i znalazłem trochę interesujących mnie postów. Jednak chciałbym opisać również moją sytuację, może mi coś doradzicie.
Najgorzej z tej próbnej matury poszły mi: SŁUCHANIE (7/13 pkt.) i STRUKTURY LEKSYKALNO-GRAMATYCZNE (2/5 pkt.).
Mam zamiar porządnie przerobić repetytorium Oxfordu (nowe) z dodatkowymi ćwiczeniami dla poziomu rozszerzonego, a jak mi zostanie czas, to później jeszcze zrobić wybrane elementy z repetytorium ForMatura.
Czy może zamienić rolami te książki? Co o tym sądzicie?
Mógłbym również przejrzeć książki:
English Grammar in Use (jaki poziom?),
Vocabulary in Use (jaki poziom? Upper-intermediate?).
Czy warto przerobić 3 części repetytorium tematyczno-leksykalnego wyd. Wagros?
W jaki sposób mógłbym poprawić poszczególne części egzaminu?
Jeżeli chodzi o pisanie to czy mógłby mi ktoś polecić jakąś książkę albo stronę z przykładowymi wypracowaniami maturalnymi.
Chciałbym podszkolić się ze słownictwa.
Z czego najlepiej korzystać w celu nauki struktur leksykalno-gramatycznych? Czy to co jest w repetytorium Oxfordu wystarczy?
Największy problem stwarza mi rozumienie ze słuchu. Przeglądałem to forum i znalazłem trochę interesujących mnie tematów. Chciałbym jednak się dowiedzieć które materiały z rozumieniem ze słuchu są najlepsze, bo tego wszystkiego nie dam rady przejrzeć? Czy może znacie jakieś ciekawe audiobooki? Mógłbym sobie posłuchać w wolnym czasie.
Jeżeli chodzi o seriale, to czy warto oglądać z napisami angielskimi, czy lepiej mimo tego iż niewiele z tego rozumiem bez napisów? Jakie moglibyście polecić mi seriale z średnio trudnym słownictwem, gdzie mówią w miarę wolno i wyraźnie? Sporo osób poleca "Modę na sukces", ale ten serial jest dla mnie niezbyt interesujący, więc wolałbym coś innego.
Proszę Was o pomoc.
Pozdrawiam!
lukasssss