Może obejrzyj sobie w księgarni najbardziej wszechstronny
Matura Companion Egzamin Pisemny? Wyszło właśnie nowe wydanie.Może będzie ci odpowiadać?
Ja uczę do nowej matury naprawdę z bardzo różnych źródeł bo wymogi na poziom rozszerzony bardzo odbiegają od treści wykorzystywanych w szkołach podręczników i realizowanych programów nauczania i do matury trzeba przyswoić sporo nowej wiedzy,szczególnie z gramatyki i słowotwórstwa.Często gdy omawiamy gramatykę słyszę od uczniów,że po raz pierwszy o czymś słyszą.
I niestety nie ma na rynku jednej optymalnej pozycji, tym bardziej jeśli chodzi o książkę do pracy samodzielnej.Nowa matura na poziomie rozszerzonym aż prosi się o napisanie książki skrojonej na jej potrzeby ale narazie to kwestia przyszłości.Niektórym dobrze pracowało się z Kalendarzem Maturzysty ale to pozycja powtórkowa a nie coś co kompleksowo tłumaczy gramatykę potrzebną do zdania matury.Mogę ci też polecić książki wydawnictwa Handybooks pana
Macieja Mataska (szukaj
Maciej Matasek) do ćwiczeń gramatycznych,szczególnie do powtórek przed egzaminem-tych książek jest kilka.Na pewno można je kupić w internecie na bookcity.pl i w niektórych księgarniach-bodajże w sieci Szawal też je widziałam.Polecam bo są tanie i dość dobre.