Matura z historii a anglistyka na UG

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Zastanawiam sie, jak to jest z dostaniem sie na filologie angielska ze zdana podstawowa matura z historii. Otoz wybralem podstawowa historie gdyz myslalem ze powinna spokojnie mi starczyc biorac pod uwage ze mam 100% z angielskiego gwarantowane. Jednak ostatnio ktos mnie zaczal straszyc ze strasznie spycha cie w dol sam fakt zadawania podstawowej i ze wogole na Uniwersytecie Gdanskim ciezko z podstawowa z historii. Chcialbym wiedziec czy to prawda? Bo u mnie w klasie wszyscy podstawowke wybrali wiec nie wiem co o tym myslec. WYdaje mi sie absurdem zeby wymagana byla rzoszerzona z historii na filologie angielska.
Nie zwracaj uwagi na ploty ,wejdź na stronę internetową uczelni i sprawdź wymagania rekrutacyjne na kierunku filologii angielskiej. Sam interesuję się filologią i odwiedzając strony internetowe uniwerków znalazłem ,że wymagane przedmioty na maturze to poziom rozszerzony j.polski i rozszerzony poziom j.ang. :D
masz tu link na uczelnię:
http://www.univ.gda.pl/pl/info_dla_kand/kierunki/?tpl=/wfh/angielska#1stopien
do wyboru jest historia lub historia sztuki :)
Tak, z tym ze mnie interesuje czy podstawowa z historii wystarczy z takim przelicznikiem itd. Krotko mowiac, jaki byl np., w zeszlym roku prog punktowy na UG na filologie angielska ktos wie? Wowczas moglbym zobaczyc w jaki wynik mierze.
w zeszlym roku prog na filologie byl ok 74 /100 w tym roku nie wiadomo poniewaz tym razem mozna zdobyc max 150 pkt a nie 100 wiec naprawde trudno teraz powiedziec jak to bedzie w tym roku . Ja texz wybieram sie na ug na filologie ANgielska zdaje podstawowy polski i wos(chociaz nie liczy sie na filologie)oraz rozszezona historie i angielski ale jesli dobrze ci poszedl angielski i polski to mysle ze jestli dobrze ci pojdzie podstawowa historia to masz spore szanse zeby sie dostac moze zaprosze cie na forum uniwersytetu gdańskiego tam naapewno rozwieja twoje wszelkie watpliwosci . Nalezy wejsc na stronke www.univ.gda.pl nastepnie rekrutacja i na dole bedzie forum :D

pozdrawiam
No z angielskiego mam max pkt automatycznie ze wzgledu na Olimpiade Angielskiego. Totez wybralem historie podstawowa, bo uznalem ze meczyc sie z rozszerzona nie ma sensu, bo i tak, zalozylem dosyc pochopnie, dostane sie z latwoscia na filologie angielska. Powoli zaczynam tego wyboru zalowac bo wyglada ze jako finalista olimpiady przez ten wybor bede mial spory stres zwiazany z dostaniem sie na UG, ktorego mialem nadzieje uniknac. ;/ Oczywiscie zawsze moge do Poznania pojechac, ale szczerze mowiac zwyczajnie mi sie nie chce wyjezdzac a na studiach zalezy mi glownie dla papierka anizeli dla "wyksztalcenia".
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Nauka języka