FCE na C Matura na 75%?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,

Mam problem gdyz nie wiem jaki poziom matury wybrac. W tym roku zdalem FCE na C (speaking i writing prawie na szczycie wykresu, use na poziomie weak (listening nieco powyzej weak (nie wiem jak to sie stalo zawsze mialem z listeningow ok 90% a robilem ich duzo. Ten na prawdziwym FCe poszedl mi najgorzej w zyciu) reading powyzej borderline.

Kilka dni temu zaczalem przegladac matury i... sa one wg mnie kompletnie oderwane od realiow szkoly. Od wrzesnia bede w klasie maturalnej jestem w grupie wyzszej ( w tym roku mialem podrecznik matura success upper-intermediate, we wrzesniu mamy go skonczyc a potem zaczac matrix tez upper-int)
grupa nizsza w ktorej kilka osob bedzie pisac rozszerzenie ma podr ForMat pre-int. Jak powszechnie wiadomo najwyzszy rekomendowany przes MENiS poziom podrecznika dla LO w zakresie rozszerzonym to upper-intermediate wiec jakim prawem matura siega do advance? skoro podreczniki na tym poziomie nie uzyskuja rekomendacjii? przeciez po upper jest czesto pre-FCE potem rok do FCE? Jak to jest? Ponadto irytujace jest tez to, ze zadania sa chaotyczne i o zroznicowanym poziomie (tak aby kazdy "slaby(to jest eufemizm)uczen" ja zdal natomiast napisanie na ponad 80% graniczy z cudem. Dlaczego speaking sie nie liczy do ogolnej oceny? Przeciez to najwazniejsza umiejetnosc. Dlaczego teksty sa tak kosmicznie trudne a zadania do nich wcale nie sparawdzaja umiejetnosci jezykowych? Dlaczego listeningi sa tak zalosnie nagrane skoro wiadomo ze na sali jest poglos? dlaczego trzeba pisac rozprawke (a na FCE jest np podanie o prace albo artykul)

Troche odbieglem od tematu ale jestem strszanie wkurzony

Jak myslicie czy mam szanse zdac mature rozszerzona na min 75% majac FCE na C
Czy dac sobie spokoj i pisac podstawe?
Nie ide na fil ang, ale angielski moze mi sie przydac
przeliczniki sa (0.8-podst 1,0-rozsz na UW) a na UAM 0,1pp 0,3 pr

Zakladajac ze bede codziennie przez 20 minut uczyl sie slowek i powtarzal gramatyke to czy mam szanse na taki progresik?

Ponadto zaczynam kurs advance (poltoraroczny)
Nie chce pisac podstawy bo umiem duzo wiecej ale rozszerzenie mnie przeraza
Ponadto zdaje rozszerzona biologie i WOS wiec czy z ang to nie bedzie zbyt duzo?

Jak myslicie?
nie czytalem wszystkiego co napisales ale sciagnij sobie ostatnia mature, gdzies pewnie nawet nagranie znajdziesz i zobacz na ile napiszesz. nikt ci nie powie tutaj ile bedziesz mial % z matury.
Trudno powiedzieć, na ile napiszesz, ponieważ rok jeszcze przed Tobą, a poza tym trudno porównywać FCE do matury (niestety).
Na pocieszenie powiem Ci, że moja uczennica, którą przygotowywałam do IELTS (była na poziomie intermediate) zdała maturę podstawową na ponad 90%. Dlatego u Ciebie chyba lepsza byłaby rozszerzona. To zawsze dodatkowe punkty, a masz jeszcze rok na naukę. Ściągnij sobie ostatnią maturę rozszerzoną, zrób i sprawdź odpowiedzi. Wtedy będziesz mógł zdecydować.

Ps. do matury zobacz Oxford tests for matura i OXFORD Repetytorium z jezyka angielskiego razem z nagraniami- nie jest to takie trudne, jakby się wydawało.
Tak więc po kolei:
Nikt nie powie Ci na ile napiszesz. To zależy ile włożysz w to wysiłku i na jakim jesteś poziomie. Widzę, że masz C z FCE, ale to tylko papierek, a Ty lepiej wiesz, ile umiesz. Sam zresztą napisałeś, że ta ocena nie do końca jest obiektywna. Myślę, że możesz spokojnie wziąć maturę rozszerzoną. Masz jeszcze rok do nauki, przy systematycznej pracy można naprawdę wiele się nauczyć.

>napisanie na ponad 80% graniczy z cudem
Napisałam maturę w tym roku na 91% rozsz., a nie mam żadnego certyfikatu. Przygotowując się do egzaminu korzystałam oczywiście z repetytorium (głównie ForMat i Matura Companion), sięgałam również po materiały z FCE i CAE. Mój wynik nie był wcale żadnym cudem, tylko wynikiem systematycznej pracy.

>Dlaczego speaking
>sie nie liczy do ogolnej oceny? Przeciez to najwazniejsza umiejetnosc.

Bo ten egzamin ustny nie jest do końca obiektywny. Po pierwsze, jest to w pewnym sensie loteria i dużo zależy od tego jaki temat dostaniesz. Sama się o tym przekonałam, gdy dostałam temat, o którym po polsku dużo bym nie powiedziała. Po drugie, speaking na maturze, zwłaszcza rozszerzonej, wcale nie sprawdza umiejętności porozumiewania się językiem obcym w praktyce. Sprawdza czy umiesz mówić o efekcie cieplarnianym lub przyczynach terroryzmu, co ma małe odzwierciedlenie w życiu codziennym. Jakoś nie rozmawiam na co dzień o globalnym ociepleniu, co najwyżej o nim czytam czy słyszę.

>Dlaczego teksty sa tak kosmicznie trudne

Wcale nie są. Niektóre może tak, ale nie jest to reguła. Ja też miałam taką opinię, gdy przejrzałam jeden arkusz z wcześniejszych lat, ale potem okazało się, ze inne teksty były już nie takie trudne.

>a zadania do nich wcale nie
>sparawdzaja umiejetnosci jezykowych?

Zgadzam się, bardzo dobre pytanie, niestety nikt nie zna odpowiedzi, spytaj się tych z CKE. Pytania ponadto czasami są nielogiczne i niezrozumiałe. Chociaż w tym roku były raczej spoko.

>Dlaczego listeningi sa tak
>zalosnie nagrane skoro wiadomo ze na sali jest poglos?

Jak wyżej.

>dlaczego trzeba
>pisac rozprawke (a na FCE jest np podanie o prace albo artykul)

Głupie pytanie. Bo TRZEBA. To ja mogę się spytać ,,dlaczego na FCE trzeba pisać artykuł?" :\ Obowiązują Cię 4 rodzaje wypowiedzi: rozprawka, recencja, opis i opowiadanie. I tyle, nic nie zmienisz.
Generalnie zgadzam sie z mychatka. Jeszcze kilka slow komentarza:

>>Dlaczego speaking
>>sie nie liczy do ogolnej oceny? Przeciez to najwazniejsza umiejetnosc.

Najwazniejsza umiejetnosc? Wg kogo przepraszam? Poza tym w wielu szkołach jest tak, że jeśli coś tam powiesz to dostajesz (prawie) max punktów. Nie lubie sztucznego zawyzania wyniku, CKE na szczescie tez nie.
Myśmy pracowali w klasie maturalnej z podręcznikami pod FCE i przerobiliśmy całego GOLDa i z rozszerzonej matury miałem 91%, więc skoro zdałeś FCE, to wal prosto w rozszerzoną. :-) Trochę nauki, ćwiczeń, praktyki, pogadaj z kolegami i koleżankami po angielsku i będzie ok.
moja uczennica, którą przygotowywałam do
>IELTS (była na poziomie intermediate) zdała maturę podstawową na ponad
>90%

Czy gdzie w necie znajdę testy z IELTS żeby sprawdzić poziom???
Temat przeniesiony do archwium.

»

Szkoły językowe