Tak więc po kolei:
Nikt nie powie Ci na ile napiszesz. To zależy ile włożysz w to wysiłku i na jakim jesteś poziomie. Widzę, że masz C z FCE, ale to tylko papierek, a Ty lepiej wiesz, ile umiesz. Sam zresztą napisałeś, że ta ocena nie do końca jest obiektywna. Myślę, że możesz spokojnie wziąć maturę rozszerzoną. Masz jeszcze rok do nauki, przy systematycznej pracy można naprawdę wiele się nauczyć.
>napisanie na ponad 80% graniczy z cudem
Napisałam maturę w tym roku na 91% rozsz., a nie mam żadnego certyfikatu. Przygotowując się do egzaminu korzystałam oczywiście z repetytorium (głównie ForMat i
Matura Companion), sięgałam również po materiały z FCE i CAE. Mój wynik nie był wcale żadnym cudem, tylko wynikiem systematycznej pracy.
>Dlaczego speaking
>sie nie liczy do ogolnej oceny? Przeciez to najwazniejsza umiejetnosc.
Bo ten egzamin ustny nie jest do końca obiektywny. Po pierwsze, jest to w pewnym sensie loteria i dużo zależy od tego jaki temat dostaniesz. Sama się o tym przekonałam, gdy dostałam temat, o którym po polsku dużo bym nie powiedziała. Po drugie, speaking na maturze, zwłaszcza rozszerzonej, wcale nie sprawdza umiejętności porozumiewania się językiem obcym w praktyce. Sprawdza czy umiesz mówić o efekcie cieplarnianym lub przyczynach terroryzmu, co ma małe odzwierciedlenie w życiu codziennym. Jakoś nie rozmawiam na co dzień o globalnym ociepleniu, co najwyżej o nim czytam czy słyszę.
>Dlaczego teksty sa tak kosmicznie trudne
Wcale nie są. Niektóre może tak, ale nie jest to reguła. Ja też miałam taką opinię, gdy przejrzałam jeden arkusz z wcześniejszych lat, ale potem okazało się, ze inne teksty były już nie takie trudne.
>a zadania do nich wcale nie
>sparawdzaja umiejetnosci jezykowych?
Zgadzam się, bardzo dobre pytanie, niestety nikt nie zna odpowiedzi, spytaj się tych z CKE. Pytania ponadto czasami są nielogiczne i niezrozumiałe. Chociaż w tym roku były raczej spoko.
>Dlaczego listeningi sa tak
>zalosnie nagrane skoro wiadomo ze na sali jest poglos?
Jak wyżej.
>dlaczego trzeba
>pisac rozprawke (a na FCE jest np podanie o prace albo artykul)
Głupie pytanie. Bo TRZEBA. To ja mogę się spytać ,,dlaczego na FCE trzeba pisać artykuł?" :\ Obowiązują Cię 4 rodzaje wypowiedzi: rozprawka, recencja, opis i opowiadanie. I tyle, nic nie zmienisz.