Matura rozszeozona

Temat przeniesiony do archwium.
Uczę się w szkole angielskiego na poziomie Upper Intermediate, który zazwyczaj pozwala na zdanie matury na poziomie rozszerzonym bez większych problemów. Mój zasób słownictwa jest stosunkowo duży, nie mam poroblemów z gramatyką, ale ogromny problem stanowią dla mnie listeningi. Staram się poświecac na słuchanie dużo czasu, zwłaszcza w domu, ale efektów wielkich nie widać. Szczerze mówiąc niektóre listenigi ida mi wręcz fatalnie. Co wiec mogę jeszcze zrobić, aby przygotowac się do tej cześci ? Niepokoi mnie to, ponieważ na maturze rozszerzonej rozumienie tekstu słuchanego to az 15 pkt.
A jaki masz konkretnie problem ze słuchaniem? Np.
- nie możesz się skoncentrować, zamyślasz się, za długo zastanawiasz nad poprzednim zdaniem
- nie rozróżniasz słów, gdy potem czytasz zapis wszystko staje się jasne
- słyszysz słowa, ale nie rozumiesz treści, plączą Ci sie podawane informacje
- coś innego?
kiedy słucham tekstu nie potrafię wyłapać potrzebnych informacji. Rozumiem istotę tego co mówią, ale bez żadnych detali, które pozwoliłyby mi odpowiedziec na zadane pytania. Kiedy czytam później ten sam tekst nie mam problemu ze zrozumieniem.
Skoro tak, to znaczy że Twój angielski jest na odpowiednim poziomie, ale brak Ci osłuchania. Zakładam, że na piśmie potrafisz wyłapać potrzebne informacje, więc problemem nie jest zrozumienie, tylko samo usłyszenie.

Może spróbuj posłuchać jeszcze raz starych listeningów (albo innych nagrań z transkrypcją). Już wiesz, o co w nich chodzi, więc skoncentruj się na słowach - jak są wymawiane, jak się ze sobą łączą, jak niektóre wyrazy są skracane tak, że prawie ich nie słychać. Możesz tylko słuchać, albo słuchać i czytać, kilka razy, aż wszystko będzie brzmiało znajomo.

Posłuchaj sobie zdań z tej strony: linguagum.com zwracając uwagę, jak lektor wypowiada np. aren't, 'v, 's, 'd, do you itp. Powtarzaj bez patrzenia w tekst, żeby się przekonać, jak słowa się sklejają ze sobą.

Gdy uczysz się jakiegoś nowego słowa, zawsze sprawdzaj jego wymowę w słowniku z dźwiękiem.
dzięki wielkie za rady. Pozdrawiam

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Programy do nauki języków