Słowotwórstwo na maturze rozszerzonej

Temat przeniesiony do archwium.
Witam ;)
zdecydowałam się poprawić za rok wynik z ang i zdać go na rozszerzonym ... (fakt ten motywuje chęcią studiowania filologi angielskiej) Ostatnio przejżałam stare arkusze z tego poziomu i troche przeraża mnie to słowotwórstwo ..
Macie może jakies metody żeby tego sie nauczyć ... albo coś ... Czy np ucząc się słówka powinnam odrazu szukać słów podobnych ?
Z góry dzięki za opdowiedź
A i czy mógłby mi ktoś podać jakiś plan nauki do tego poziomu ... od czego zacząc ...
Przeglądaj stare matury, kup sobie jakieś testy i po prostu rób je od czasu do czasu. Nie ma innej metody, niż zrobienie X testów ze słowotwórstwa. No i oczywiście dużo pomaga czytanie w języku angielskim. Jakieś książki, artykuły. Zwiększają zasób słownictwa, i po jakimś czasie "widzisz" jakiego słowo może pasować.
Tak, warto szukać słów pochodnych :)

Moją ulubioną metodą poszerzania zasobu słownictwa jest sprawdzanie słówek w Cambridge Dictionaries Online. Wiele haseł ma podane wyrazy pochodne; z definicją, wymową i przykładami. Wystarczy sobie skopiować, wydrukować i już jest fiszka, z której można się uczyć :)))

Przykład z KEEP
http://dictionary.cambridge.org/define.asp?key=43371&dict=CALD

Pozdrawiam i życzę udanej nauki
O.
Slowotworstwo i parafrazy znajdziesz w ksiazce Mataska - English Advanced Vocabulary and structure practice. Pocwiczysz tutaj wiele umiejetnosci potrzebnych ci na egzaminie (poza tym ksiazka ta jest b. tania - 20zl chyba) Dobre tez jest ponoc "jezyk angielski dla maturzystow, kandydatow na studia - poziom sredniozaawansowany" - tytulu pewna nie ejstem, autor to Matasek (chyba) w kazdym razie ksiazka jest ogolnodostepna i tez niewiele kosztuje ;)
O dzięki za podrzucenie tej stornki i książki ... Ja mam w domu jeszcze książke do nauki na egzamin GSCE więc chyba nie wiele mi to pomoże ... i repetyrorium matiralne z wydawnictwa Macmilan czy jakoś tak ...
27,55 zł
English advanced vocabulary and structure practice - new edition
Maciej Matasek

Zbiór 36 testów leksykalnych na poziomie zaawansowanym. Ćwiczenia obejmują szeroki zakres słownictwa m.in. kolokacje, przyimki, czasowniki frazowe, słowotwórstwo, wyrażenia i idiomy, a także parafrazę. Doskonała pomoc w przygotowaniu do egzaminu na poziomie CAE i PROFICIENCY.

A matura rozsz. to przecież nie poziom CAE/Proficiency!
Niby nie, ale ksiazka naprawde ciekawa (nie tak jak wiekszosc tych schematycznych ksiazek przygotowujacych scisle do matury) i w znacznym stopniu rozwijajaca slownictwo, ktore mozna wykorzystac np. w wypracowaniu na maturze.
Słowotwórstwo nie jest takie najgorsze jak się Tobie wydaje. :) Fakt, ciężko znaleźć książki, które przygotowują do tego typu zadań. Wg mnie to kwestia oczytania. Są te trudne i łatwiejsze. Na ang.pl znajdziesz wskazówki( do jakich części mowy dodać odpowiednie wskazówki). Dużo tego typu zadanek spotykałem w książkach przygotowującyhc do FCE. Sama zobaczysz, po pewnym czasie to słowotwórstwo nie będzie takie trudne. Poszukaj czegoś w księgarni i czytaj dużo po ang. ;) Fajne są książeczki chyba wyd. PENGUIN. Możesz wybrać sobie poziom jaki chcesz.

Good luck with them.
Tak się składa, że mam kilka książek z serii penguin:
THE PENGUIN GUIDE TO PUNCTUATION
THE PENGUI DICTIONARY OF ENGLISH GRAMMAR
i cos czego nie mogę rozgryść:
THE QUICKWAY CROSSWORD DICTIONARY

Jeśli chodzi o książki po angielsku to mam ich mnostwo jakieś encyklopedie czy zwykłe powieśći ... więc czytać mam co ;)
"Matura companion Egzamin pisemny struktury leksykalno gramatyczne" Express Publishing 2004
świetna książka do słowotwórstwa!
Oo właśnie o tym zapomniałem wspomnieć. ;) Masa zadań w tej książeczce. ;)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Studia za granicą