Matura a idiomy

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
nie wiem czy dobrze zrozumiałem wypowiedź mojej Pani od angielskiego, ale usłyszałem że w pracy maturalnej (poz. rozszerzony) niezależnie od tego czy jest to rozprawka czy recenzja podobno nie wolno używać idiomów ? W ostateczności ograniczać ich użycie ? Nie mogę znaleźć odpowiedzi w internecie więc postanowiłem zapytać się Was ?

Pozdrawiam
Na maturach się nie znam, ale jeśli piszesz coś co teoretycznie ma być zrozumiane przez wiele osób z różnych krajów, to z idiomami bym uważała.
Jeszcze wyjaśnij co Ty i Twoja pani uważacie za idiom.
Bzdura. Ja na pewno uzylem przynajmniej jednego idiomu, a dostalem maksimum punktow za rozprawke.
Tzn. chodzi PHRASAL VERBS. W rozprawce użyłem bodajże 12 i stąd reakcja nauczyciela. Nie wiem czy mam poświęcać czas na naukę phrasal'i skoro egzaminator 'może' obciąć mi za to jakieś punkty. Nie jestem pewien co do wypowiedzi sfrustrowanej nauczycielki więc chciałbym poznać opinię najlepiej egzaminatorów z całym szacunkiem dla ludzi którzy maturę maja już za sobą :)
Tzn. chodzi PHRASAL VERBS. W rozprawce użyłem bodajże 12 i stąd reakcja nauczyciela. Nie wiem czy mam poświęcać czas na naukę phrasal'i skoro egzaminator 'może' obciąć mi za to jakieś punkty. Nie jestem pewien co do wypowiedzi sfrustrowanej nauczycielki więc chciałbym poznać opinię najlepiej egzaminatorów z całym szacunkiem dla ludzi którzy maturę maja już za sobą :)
Może te Twoje phrasale były z tych nieformalnych?
Co rozumiesz przez pojęcie nieformalne/formalne ? Jak dla mnie każdy phrasal jest nieformalny ? znasz jakąś metodę podziału ?

Np. it's hard to get your head around - to idiom formalny czy nieformalny ?
wg mnie raczej nieformalny.
W piśmie (pół)oficjalnym/biznesowym bym tego nie użyła.
Jak dla mnie każdy
>phrasal jest nieformalny ?

To rzeczywiście zmniejsz ich liczbę w rozprawce :)
Jak napakujesz tam 12 idiomów, to treść rozprawki zniknie pod chwaleniem się znajomością idiomów.
Chciałbym się dowiedzieć czy to będzie 'rzutowało' na ocenę pracy maturalnej.
To znaczy najczęściej trafiają się rozprawki, więc sądzę że nie jest sprecyzowane w zasadach oceniania czy można używac phrasali a jezeli tak to w jakiej liczbie...

Po prostu czasami nie umiem napisać wypowiedzi w taki sposób by ograniczyc ich użycie, nie zakłóca to raczej formy przekazu. Ba jestem przekonany że polepsza :)

Gdyby jakiś egzaminator prac maturalnych byłby w stanie odpowiedzieć na moje pytanie to prosże nie zważać czy odpowiedź czy wątek będzie 'przedawniony'. Będę zaglądał na forum aż do samej matury ;)
12 PV w jednym wypracowaniu to faktycznie trochę dużo :\

Sam napisałeś, że są one raczej nieformalne a w wypracowaniach maturalnych na poziomie rozszerzonym takich rzeczy się raczej nie używa (bo nie są to wypowiedzi nieformalne), a na pewno nie w takiej ilości.
Stąd też na przykład nie można także używać skrótów w stylu "don't", "aren't" etc.
Oczywiście, czasami jest tak, że jakiś PV najlepiej oddaje sens, więc jak nie możemy nic wymyślić to lepiej napisać już PV niż nic :)

Poza tym, PV dobrze znać, bo mogą się przydać w części gramatycznej (jeśli chodzi o znajomość czynną) a także w tekstach do czytania lub słuchania.
Ale jeżeli na przykład będe używał formalnych phrasali np. z tej strony https://www.ang.pl/phrasal_verbs.php to egzaminator nie będzie miał prawa odjąć punktów ?
Gdyby się okazało, że idiomy są potrzebne, to a książka na pewno się przyda :-)

ANGIELSKI Idiomy z ćwiczeniami

Idiomy z ćwiczeniami to podręcznik, który umożliwia poznanie i naukę ponad 600 wyrażeń idiomatycznych i kolokacji niezbędnych do swobodnego i błyskotliwego porozumiewania się w języku angielskim.

Książka adresowana jest do wszystkich, którzy chcą poszerzyć czy urozmaicić zasób słownictwa oraz posługiwać się żywym, aktualnym językiem. Szczególnie polecana jest osobom przygotowującym się do matury rozszerzonej oraz do egzaminów Cambridge.

Ponad 600 idiomów uporządkowano w 14 rozdziałach tematycznych. Znaczenie każdego idiomu wyjaśnione zostało za pomocą zdania lub krótkiego dialogu, co ułatwia zapamiętanie wyrażeń oraz jest pomocne podczas powtórek przed egzaminami czy testami.

Podręcznik zawiera kilkadziesiąt ćwiczeń, które uczą praktycznego i swobodnego używania idiomów. W każdej lekcji znajduje się kilka rodzajów ćwiczeń. Podsumowaniem nauki są znajdujące się na końcu książki testy (140 pytań) na użycie czasowników, rzeczowników i zwrotów idiomatycznych.

Więcej:
http://jezykiobce.pl/angielski_idiomy_z_cwiczeniami.php
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Zagranica