Successful Writing - poziom na maturę roz.

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich. W tym roku zdaję maturę roz. z z angielskiego. Znalazłem (podobno) dobrą książkę która pomaga w opanowaniu pisania tekstu na maturze. Jest to Successful Writing. Tyle że ma 3 poziomy. Wiadomo że ten najniższy to raczej nie dla mnie. Ale który z tych: upper intermediate czy proficiency lepiej mi pomoże w przygotowaniach? z góry dzięki za odp.
Pomóżcie muszę się dowiedziec jak najszybciej :)
Hmm, mam nadzieję, że nie będę jedyną osobą, która się tu wypowie. W każdym razie wydaje mi sie, że writing na maturze jest bardziej zbliżony do poziomu upper intermediate niż do proficiency.(Mówi się, że matura to poziom FCE\CAE, więc na pewno nie proficiency;) Możesz też spojrzeć na przykładowe wypracowania z arkuszy maturalnych, które wg mnie wcale nie świecą jakimś wygórowanym poziomem(A właściwie to większość osób się dziwi, dlaczego zostały ocenione na maxa) Nie znam książki, o której piszesz, dlatego nie moge porównać, w każdym razie na pewno by Ci nie zaszkodzilo przerobić obie części. Żeby pisac na poziomie CPE i tak musisz mieć opanowane upperintermediate. Fakt, że niektóre formy wyppracowań nie będą Ci potrzebne(np. listy), bo na maturze ich po prostu nie ma,więc możesz je pominąć, ale niektóre zwroty moga być przydatne. Najwyżej potem błyśniesz;P
A ja uważam, że CPE. Przynajmniej jeśli chodzi o tę książkę. Idź do księgarni i ją przejrzyj, poziomem bardziej przypomina CAE, więc na maturę w sam raz:)
Jeśli tak, to rzeczywiście nie ma sensu bawić sie w upperintermediate. Z resztą po co się ograniczać;P
o to własnie chodzi że w księgarni nie ma tych książek ;/ Jakby ktoś coś miał to proszę pisac na [gg] . Bardzo mi zależy!
Ja mam tę książę, kupiłam w księgarni;))
Książki z serii Successful Writing mają bardzo mocno zawyżone oznaczenia. Scuccessful Writing Proficiency jest ledwo-ledwo na poziomie słabego CAE, jest to zresztą cecha wielu książek Express Publishing.

Do matury poszerzonej doradzałbym jednak (a) przerobienie części Writing z Companiona wydanego przez Egis, (b) załatwienie sobie doświadczonego nauczyciela do sprawdzenia swoich wpracowań (czyt. kogoś z uprawnieniami egzaminatora, oni wiedzą jak oceniać), (c) przerobienie jak najwięcej wypracowań z lat poprzednich – wystarczy pościągać z OKE matury z poprzednich lat z kluczem.
Be my Angel! (xD)
Whenever you wish ;]
Yea!
Miałam obie książki w ręce i radziłabym ci to Proficiency:) Poziomy jak już ktoś wczesniej wspomnial są mocno zawyzone:> ale poszukaj w bibliotece, nie musisz od razu kupowac, i przegladnij ktora ci bardziej odpowiada...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia