Skąd brac wiedzę na rozszerzenie?

Temat przeniesiony do archwium.
Otóż przeglądałam testy rozszerzone z anglika i to naprawdę trudno wygląda, a większośc pisze, nawet ci, którzy nie mieli rozszerzonego w liceum, że zdadzą na 70 czy 80+, skąd więc tyle umiecie? Rozumiem korki itd. ale powiedzenie angielskie, przekształcenia słów, idiomy itd. tego tam was raczej nie uczą, więc wszystko w domu? I skąd? Nie widziałam żadnych książek, gdzie np. mogłabym się nauczyc tych przekształceń słów ( rzeczownik w czasownik itp. ). Byłam wcześniej pewna, że nie jestem zła z angielskiego, miałam na podstawie 96%, ale rozszerzenie to przewyższa moje najśmielsze oczekiwania, więc pytanie, gdzie i jak się tego wszystkiego nauczyc?
>Nie widziałam żadnych książek, gdzie np. mogłabym się nauczyc tych
>przekształceń słów ( rzeczownik w czasownik itp. ).

:-)

Np. English advanced vocabulary and structure practice - new edition
Zdania angielskie w parafrazie - nowe wydanie
(autor: Maciej Matasek)

Poza tym jest pelno ksiazek przygotowujacych do FCE/CAE/CPE, a ktore tez zawieraja tego typu cwiczenia.
Na tej stronie w części gramatyka jest trochę słowotwórstwa.
Ooo bardzo dziękuję wam za informację, przydadzą się i chętnie kupię tą książkę, o której wspomniałeś ^^ te podr do FCE/CAE/CPE to szukac wg tego co jest podobne na maturze czyli zadania z przekształceniami itd. czy każda książka do tych testów zawiera także zakres na maturę? Bo najłatwiej byłoby kupic książkę z wieloma typem zadan z matury, niż każdą inną książkę do każdego innego typu zadania ^^
Ja na maturę rozszerzoną polecam jeszcze Matura Companion Egzamin pisemny Struktury leksykalno-gramatyczne (Agnieszka Zębala, Express Publishing). To jest świetna pozycja zawierająca wszystkie typy zadań pojawiających się na maturze rozszerzonej w zadaniach gramatycznych (dwa pierwsze zadania z pierwszego arkusza i ostatnie z drugiego).
czesc ;]

czy w tych wyzej wymienionych ksiązkach jest wyjasnione jak sie nauczyc robic te struktury leksykalno-gramatyczne, czy zawieraja one tylko przyklady i cwiczenia?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie