SKY 90.
Sprawa wygląda następująco. Jeżeli kończysz kierunek nauczycielski, od razu masz uprawnienia pedagogiczne. Przedszkola są traktowane jako placówki oświatowe. I aby w nich nauczać języka obcego nie potrzebujesz specjalnego wychowania przedszkolnego.
Tak więc uprawnienia jakie już posiadasz (chyba że w suplemencie masz wyraźnie zaznaczone kogo możesz nauczać) pozwalają Ci na naukę w przedszkolach. Magisterka z wychowania przedszkolnego jest tutaj dodatkowym atutem.
Pani z FCE vs. TY. To już zależy od dyrektora przedszkola. Niestety, ma tutaj także znaczenie jej doświadczenie. Ale przygotuj sobie dobre CV, w zainteresowaniach wpisz coś na temat nauczania polisensorycznego itd ;)
Wiem, co mówię. Pracuję jako nauczyciel j. angielskiego w przedszkolu i przechodziłem przez kuratorium czy mogę czy nie etc. Prawnie przedszkola i klasy zero podchodzą pod placówki oświatowe tak jak szkoły podstawowe itd. Takie otrzymałem wyjaśnienie.
Jestem po magisterce Filologii Angielskiej, dziennej. Także nie miałem specjalnego przedmiotu wczesnoszkolnego etc.