Co uważacie o tym

Temat przeniesiony do archwium.
Aby zamiast kupować podręczniki, po prostu je xerować? Minimalizować koszty z korzyścią dla ucznia?
Chodzi o korepetycje indywidualne i grupowe
co mysla o tym autorzy podrecznikow?
Raczej nie spotkałam się z tym, aby ktoś miał postępowanie karne, bo kseruje podręcznik :-)
to nie jest odpowiedź na pytanie.
czy dajesz zarobic wlascicielowi punktu ksero, czy autorowi podrecznika i wydawnictwu? Sama uczylas sie z podrecznikow napisanych przez ludzi, ktorzy w ten sposob zarabiaja na zycie.
Tak samo i Ty nie udzieliłeś odpowiedzi na pytanie. Miłego dnia życzę.
Nie takiej, jakiej oczekujesz.
Mg, jesteś nauczycielem?
Z Twojej wypowiedzi jasno wynika, że nie.
Ok, autorzy podręczników zarabiają na życie.
Kopiowanie materiałów pozwala na zaoszczędzenie pieniędzy uboższym ludziom, którzy dzięki temu mogą się uczyć i też więcej zaoszczędzić NA ŻYCIE.
Ale widzę, że dla Ciebie to już wyższa logika.
Dziękuję za dalszą dyskusję.
jestem nauczycielem. Nie wyobrażam sobie, żeby nauczyciel w szkole kserował podręczniki.
Dlaczego nie dopuszczasz innej odpowiedzi niż: TAAAAK, kserować?
Rozumiem, że mozna zrobić ksero kilku ćwiczeń z książki, której nie wykorzystujesz nawet w połowie, ale kserowanie głownego podrecznika jest nie fair wobec autora, a poza tym ksero jest cięższe, nie mówiąc o tym, że trudno opisywać większość obrazków.
Policz swoją drogą, o ile musiałabyś obniżyć swoją stawkę, żeby wyrównać uczniowi koszt zakupu podręcznika - o złotówkę za lekcję, dwa złote?
To jest odwieczny spór czy można czy nie. I wg mnie to jest moralne to kserowanie, bo niemoralne są ich ceny za podręczniki.
Gdybyś mógł kserować chleb taniej niż kupić, to nie kupowałbyś chleba w sklepie, prawda?
Temat przeniesiony do archwium.