jak uczycie sie pisowni

Temat przeniesiony do archwium.
Macie jakieś specjalne sposoby do nauki pisowni słownictwa angielskiego.Pytanie kieruje przedewszystkim do osób z objawami dysleksji. Wydaje mi sie ze ludzie którzy nie mają problemów z pisownią i nauka przychodzi im bezboleśnie zapamietują wygląd wyrazu i potem nie mają problemu z jego odtworzeniem.U mnie jest tak ze musze powiedzieć sobie po cichu jak sie słwo pisze czyli na przykład jak jest słowko flower to ja musze je sobie tak zapamietać, a wymawia sie je flałer czyli po jakimś czasie zapominam i moge napisać tak jak sie wymawia czyli flawer. Bardzo mnie interesuje czy inni mają tez z tym problemy. kwiatek to jest tylko przykład ale jes masa słow takich jak accommontation, necessary gdzie łatwo jest zgubic powtarzająca sie literke której nie słychąc w wymowie.
Chciałbym dowiedzieć sie o waszych spostrzeżeniach na ten temat. Czy tez macie takie sytuacje ze mimo ze bardzo dobrze znacie słóko nie mozecie go napisać(ostatnio miałem tak ze słowkiem believe). Czy uczycie sie pisowni przez wypowiadanie słowka tak jak sie pisze czy tez inaczej.
Dodam ze doo tej pory mało pisałem w jezyku angielskim, i pytanie czy praktyka pisowni moze mi pomóc.
Czekam na odzew .Pozdrawiam
Współczuję. Ja nie mam takich problemów, ale myślę, że pisania najlepiej nauczyć się pisząc. Może spróbuj uczyć się spellingu tak jak wymowy:
10x powtórzyć (napisać!), jutro -- powtórzyć, za tydzień -- powtórzyć, za miesiąc -- powtórzyć, etc.....
Niestety czaso- i papiero-chłonne. Być może jednak da efekt, szczególnie jeśli Twoja dysleksja jest spowodowana kłopotami ze wzrokiem, lub przewagą
pamięci innego rodzaju niż wzrokowa. Zamiast przez oczy wprowadzaj wiedzę
przez rękę.

Powodzenia
N

« 

Programy do nauki języków