Nauka języka – przygotowanie do matury??

Temat przeniesiony do archwium.
Witam
Moje pytanie kieruje do osób, które posiadają duże doświadczenie i wiedze, a mianowicie za dwa lata będę zdawał nowa maturę z j. angielskiego, chciałbym przygotować się do niej jak najlepiej, zależy mi na poziomie rozszerzonym (matura podstawowa nie jest punktowana na niektóre wyższe uczelnie). Po przeczytaniu wielu postów na tym forum, doszedłem do wniosku, że jest wiele metod na skuteczną naukę języka. Angielskiego uczę się już trzy lata, jednak nigdy za bardzo się nie przykładałem do nauki(mój błąd). Na lekcji w szkole robiliśmy przykładowe zadania maturalne (matura podstawowa) krótka forma była całkiem prosta. Zacząłem korzystać z programu Profesor Henry 4.0(słownictwo i gramatyka)
oraz z kursu Europlus+Reward Millenium, nie jestem pewny czy można łączyć te dwa programy, czy przyniesie to dobry skutek końcowy.
Jaka metoda według was jest najskuteczniejsza w nauce i na co powinienem zwrócić szczególną uwagę ?? Może są inne lepsze programy lub jak skutecznie korzystać z wyżej podanych??
Na pewno jest kilka osób na forum, która jest obeznana w tej tematyce.
Za wszystkie odpowiedzi i porada wielkie dzięki. :)
Jeśli bedzisz zdawał maturę za dwa lata, to jesteś na najlepszej drodze by ja zdać zarówno na poziomie podstawowym, jak i rozszerzonym. Programy z serii Profesor Henry i EuroPlus+ Reward mogą Ci w tym bardzo pomóc. Możesz do nich eventualnie dodać SuperMemo SPEEDUP. Ale nie przesadzaj z nim, nie próbuj uczyć się z niego więcej niż 30 nowych wyrażen dziennie.

Oprócz programu dobrze jest tez skorzystać z tzw "repetytoriów". Ostatnio wpadło mi w ręce Repetytorium z języka angielskiego Radosława Brzozowskiego i Glena Fobistera. Bardzo ciekawa pozycja, zawiera mnóstwo rad i przykładów jak należy rozwiązywać różne możliwe zdania egzaminacyjne. Możesz je znaleźć i kupić na stronie http://www.kdc.pl/ Znajduje się na niej wyszukiwarka. Skorzystaj z niej i wpisz hasło Repetytorium.
...a ja mam inna rade dla Ciebie (moze troche oczywista)...oprocz korzystania z programow do nauki ang. bardzo pomaga czytanie atykulow po angielsku w necie, mozesz tez sciagnac sobie jakis komunikator internetowy np. ICQ, czy Skype i sprawdzic "w praktyce" jakie sa efekty Twojej pracy :) ...poza tym urozmaicona nauka zawsze sprawie, ze jest Ci latwiej przyswoic nowe slowka, czy konstrukcje gramatyczne.
Witam
Dzięki za dobre rady i wskazówki:)
Mam jeszcze jedno pytanie, kiedyś oglądałem wypowiedź jednego z egzaminatorów, mówił, że aby zdać maturę należy swobodnie operować przynajmniej trzema tysiącami słów, po miesiącu korzystania z Henrego poznałem ok 500, co z tego, że umiem je przetłumaczyć skoro, gdy przyjdzie ułożyć mi krótką wypowiedź na zadany temat brakuje mi słów i zwrotów, aby ułożyć coś sensownego. Co trzeba ćwiczyć, aby poznanym słownictwem operować swobodnie??
Najlepiej wyjechac na wakacje do jakiegos kraju anglojezycznego, a jesli to jest niemozliwe to wykorzystac kilka moich wczesniejszych pomyslow :P ...sama nauka "na sucho" nigdy nie przyniesie ekstra rezultatow :(
Te 3000 słów to chyba przesada. Wprawdzie nauczyć się 3000 słów to nie problem ale swobodnie nimi operować to co innego. Niektórzy w swoim ojczystym języku w mowie używają niewiele więcej słów. Myśle że egzaminator ostro przesadził biorąc po uwage niski poziom trudności matury.
Temat przeniesiony do archwium.