Powieści i Fimy..JaKie?

Temat przeniesiony do archwium.
Hej!
Jakie polecacie filmy angielskie/amerykańskie do obejrzenia? Oczywiście bez lektora ;)
Albo jaką książkę?
Mój poziom anglika - coś pod advanced;)

Zależy mi na tym, bo niestety nie mam TV kablowej ;)
Pozdrawiam

LUKE
Najlepsze byłyby współczesne obyczajowe albo polityczne. Chodzi o to żeby słownictwo było możliwie najbardziej współczesne.

Jeśli chodzi o filmy polecam magazyn DVD-Okey!. Ostatnio też zaczyna wychodzić nowa seria filmów na DVD. Wprawdzie pierwsze dwa oparte są na powieściach Conan Doyle'a, ale warto oglądać i słuchać.
W ramach odstresowania się oglądam "Friends", taki lekki Amercan English. Co do filmów, mogę polecić:
"Love, actually" (Br,sort of comedy)
"About a Boy" (Br, ponoć drama)
"Bridget Jones" (Br, ksiązka lepsza)
"Keeping up Appearances" (goood comedy, typical bristish atmosphere, polish title 'co ludzie powiedza")
"Some like it hot" (comedy , M.Monroe starring, polish title "pół żartem pół serio")
"Rain Man" (drama?)
"Forrest Gump" (comedy?drama?)
"I kto to mowi", nie pamietam angielskiego odpowiednika, ale fajnie sie ogalda;)

jesli chodzi o książki:
"memoirs of a geisha" A.Golden
"wizard of oz"L.F.Baum
"testament" Grishan

w tej chwili nie przychodzi mi nic innego do glowy:)
Dzięki!
Podobno z literatury dobra jest seria Ann Rice o vampirach...
Czytał ktoś?
Najlepsze są takie jakie byś obejrzał/ przeczytał po polsku.
Wtedy nawet jak się czegoś nie rozumie to łatwiej się domyślić.
"Co ludie powiedzą" oglądam, najpierw po angielsku, potem po polsku, potem znów po angielsku. Przyjemny serial.
Pozdrawiam
Luke
nienajgorsze, aczkolwiek bardziej mi sie podoba seria Taltos :) Kobieta ma jakies zbiczenie do tasiemcow, ale dosc fajno pisze :) Ksiazki Edwarda Rutherfurda daja lekkiego kopa w slownictwo, mi sie podobaja :) Bryce Courtenay.
Z fimow to Highlander (klasyka juz), Ice Age (mozna nauczyc sie jak rozumiec sepleniacego czlowieka :)), Jabberwocky (oj ta Gryzelda z ziemniakiem hihihi), Stigmata... Faktem jest - najlepiej ogladac i czytac to co cie interesuje. Nie ma sensu na sile "bo to po angielsku". Mozna sie zrazic...
no i Kung Pow - masterpiece kina :)))) Najlepiej ogladac po alkoholu ale na trzezwo tez beczka :)
Ave!

Serdecznie polecam trylogie Ann Rice. Jest swietna zrowno po polsku jak i po angielsku (tzn po angielsku czytalam tylko "Interview with the Vampire" i jest naprawde super, dwie pozostale czytalam po polsku) Naprawde warto. Ksiazki te maja niesamowity klimat, ja nie moglam sie od nich oderwac. ;D
Ave!

Ja tez ogladam "Co ludzie powiedza" i musze przyznac ze to duzo daje. Na poczatku nie moglam zrozumiec prawie nic a teraz bez problemu moge ogladac nie przemeczajac sie za bardzo.
Jezeli chodzi o inne filmy to korzystam z napisow angielskich, wtedy jeszcze dodatkowo jak czegos nie zrozumialam moge spojrzec co ten ktos mowil i ewentualnie sprawdzic w slowniku dane slowo lub zwrot.
A książki to tak jak wczesniej napisalam trylogia Anny Rice. ;D
Dzięki!!
na pewno przeczytam ;)
Pozdrawiam
o wampirach to 10 jest :) trylogia jest o czarownicach z Mayfair czyli Taltos ;)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Pomoc językowa