Słownik-jaki wybrać???

Temat przeniesiony do archwium.
Jaki słownik jest według was najlepszy: Longman, Oxford---proszę o radę !!! Z góry dzięki!!!

P.S A jaki ,angielski słownik medyczny polecilibyście???
zależy na jakim jesteś poziomie, jeśli mniej wiecej do średniozaawansowanego, to poleciłbym Oxford Wordpower. Wg mnie jesden z lepszych słowników dla uczącch się angielskiego. Dużo przykładów użycia słów w zdaniach, phrasale i sporo fajnych rzeczy. Kosztuje mniej więcej 50 zł.
Jeśli jesteś bardziej zaawansowny to kup sobie jakiś słownik jednojęzyczny. Który z nich jest lepszy? No tego to już Ci nie powiem. Ja mam słownik Cambridge na cd i jest dość przystępny. Słyszałem również że dobry jest też słownik z wyd. Oxford.
Jeżeli natomiast jesteś jeszcze wyzej;) i masz troche $$$ to niedawno wyd PWN i Oxford wydały pokaźny słownik pol-ang i ang-pol w II tomach, tam jest już prawie wszystko;) z tym że sporo kosztuje. Tak samo jest ze słownikiem fundacji kościuszkowskiej.
Ja mam jeszcze jeden, mniej znany słownik z wyd. New Penguin. Kupiłem go kiedyś po promocji w jakimś Empiku i muszę powiedzieć że jezeli szukasz 'słówek z kosmosu' to one wlaśnie tam są. Jego minuesem jest nizbyt dopracowane użycie słówek w zdaniach, ma za to etymologie słów i zawiera słownictwo z różnych dziedzin

na str jest osobny dział, tam możesz znaleźć jeszcze więcej informacji

pozdrawiam
i jeszcze jedno, co do słownika medycznego

mam słownik biologoczny wyd new penguin w pliku pdf (zajmuje koło 20MB), ale jest jednojęzyczny, także nie wiem czy by to Cię urządzało, jak cos to pisz na [email]

pozdrawiam
Swego czasu umieściłem na tym forum informację o medycznych słownikach (drukowanych), które zobaczyłem w małej księgarence szpitalnej. Poszukaj, znajdziesz kilka tytułów i wydawnictw.
a ja zawsze myślałem że Bejotka to jest ona ;)
Bejotka to inny zapis moich inicjałów BJK- BeJotKa
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

CAE - sesja wiosenna 2005