Langenscheidt, słownictwo podstawowe - opinie

Temat przeniesiony do archwium.
Chciałam zapytać się, co sądzicie o książkach Langenscheidta o wspólnym tytule "Słownictwo podstawowe". Jak Wam się z tego uczy?

Książki są do różnych języków obcych (widziałam niemiecki, francuski, hiszpański, włoski). Przeglądałam w księgarni, pierwsze wrażenie b. pozytywne. To słowniki tematyczne - wyrazy są podzielone na różne działy. W każdym słowniku są 4000 wyrazów, podzielone na grupę 1-2000 i 2[tel](ten podział jest utrzymywany w działach). Strony są dzielone na pół, po lewej stronie - słówko obce, którego się uczymy + transkrypcja (przynajmniej w słowniku franc., w hiszp. chyba nie było), niżej zdanie z użytym słówkiem, po prawej stronie polskie tłumaczenie słowa i zdania. Niewielki format. Plusem jest to, że uczymy się słów w kontekście (na co zwykle słowniki tematyczne nie pozwalają). Nie wiem jednak, na ile dobór słów jest trafny i jak to się sprawdza w praktyce - a cena nie jest najniższa (w księgarni 37 zł).

Tu link do informacji o jednym z takich słowników, będę wdzięczna za opinie, tym bardziej, że wydaje mi się, że to rzecz warta uwagi.

http://www.langenscheidt.pl/lpo.php?q=oferta&do=show_item&id=12
Sprawdziłam na stronie internetowej, taki słownik jest jeszcze do angielskiego i rosyjskiego.

Myślę sobie, że byłoby to chyba dobre do wrzucenia sobie do SM:).
Masz rację te słowniki to świetny materiał na bazę supermemo podobną do FCE Words, mogą tez być materiałem źródłowym do zrobienia fiszek. Do bazy brakuje tylk załącznika dźwiękowego.

pzdr

BJK
Dzisiaj t.j. 1 czerwca 2005 ukazał się w kioskach w ramach Biblioteki Gazety Wyborczej "Słownik polsko-angielski angielsko-polski".

Jest to słownik Langenscheidta opracowany przez prof. Tadeusza Piotrowskiego we współpracy z dr Adamem Sumerą.

Słownik zawiera ok. 55.000 haseł i rozdział poświęcony gramatyce.

Kosztuje 37,00 zł.
czy ktoś już przeglądał ten słownik
czekam pilnie na Wasze opinie.czy warto?
Trochę z innego wątku - co możesz polecić dla osoby początkującej do nauki ang, głównie na audio CD (lub kasetach) do samodzielnej nauki, która też samodzielnie uczyła się niemieckiego (w tej chwili mówi swobodnie, choć robi błędy). Cel - komunikacja towarzyska (raczej), rozmiana szerzej niż pytanie o hobby czy przystanek autobusowy. Ten PONs się przewija, ale może coś jeszcze..... dzięki
Zajrzyj na stronę: http://www.jezykiobce.pl/

Polecam wszystkie produkty:

Programy Profesor Henry - Słownictwo, Profesor Henry - Gramatyka, Angielski at Once, Angielski w pigułce;

Płyty audio CD - At Work, Travel, Adventure, Business English
Temat przeniesiony do archwium.