Chciałam zapytać się, co sądzicie o książkach Langenscheidta o wspólnym tytule "Słownictwo podstawowe". Jak Wam się z tego uczy?
Książki są do różnych języków obcych (widziałam niemiecki, francuski, hiszpański, włoski). Przeglądałam w księgarni, pierwsze wrażenie b. pozytywne. To słowniki tematyczne - wyrazy są podzielone na różne działy. W każdym słowniku są 4000 wyrazów, podzielone na grupę 1-2000 i 2[tel](ten podział jest utrzymywany w działach). Strony są dzielone na pół, po lewej stronie - słówko obce, którego się uczymy + transkrypcja (przynajmniej w słowniku franc., w hiszp. chyba nie było), niżej zdanie z użytym słówkiem, po prawej stronie polskie tłumaczenie słowa i zdania. Niewielki format. Plusem jest to, że uczymy się słów w kontekście (na co zwykle słowniki tematyczne nie pozwalają). Nie wiem jednak, na ile dobór słów jest trafny i jak to się sprawdza w praktyce - a cena nie jest najniższa (w księgarni 37 zł).
Tu link do informacji o jednym z takich słowników, będę wdzięczna za opinie, tym bardziej, że wydaje mi się, że to rzecz warta uwagi.
http://www.langenscheidt.pl/lpo.php?q=oferta&do=show_item&id=12