systematycznosc

Temat przeniesiony do archwium.
hej, jak wiadomo systematycznosc jest niezwykle wazna w nauce jezykow (i nie tylko zreszta;), ale niestety wielu z nas ma z nia dosc duzy problem:/ przyznaje, ze ja tez troszke...;)
zastanawiam sie czy mozna sobie z nia jakosc poradzic, czy mozna "nauczyc sie" systematycznosci...??? jesli tak, to w jaki sposob. pytam zwlaszcza tych, ktorym sie to udalo.
z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi.
mam nadzieje, ze watek sie rozwinie i wielu skorzysta z wskazowek, ktore wierze, ze sie tu pojawia;)
dzieki
NIestety latwiej jak naucyciel systematycznosc wymusza:( Ale ja mam tak, ze jak juz sie przemoge i wpadne w trans to umiem byc systematyczna, i potem, jak sobie odpuszcze jeden dzien, to mi tego czegos brakuje. (Kiedys chodzilo o nauke jezykow, teraz raczej o sport, bo angielskiego sama nauczam, wiec naturalnie sie ciagle doksztalcam, ale wiadomo, juz jakas tam wiedze mam i raczej chodzi o chloniecie nowych slow przez teksty, ksiazki i tv, a co do gramy to bardziej o odswiezanie co bardziej skomplikowanych niuansow niz uczenie sie, choc zdarzaja sie ciagle jakies niusy;)

Ale straaasznie ciezko sie zebrac do czegokolwiek po duzej przerwie, wiec na pewno lepiej poswiecic dziennie 5 min niz wcale. No i zaczac dzis, nie jutro.

PZdr,
Kociamama.
hej, ciesze sie, ze kogos zainteresowal ten temat, choc wciaz mam nadzieje na wiecej opinii;)
tak tak, masz racje, wymagajacy nauczyciel moze wiele. niestety ja jestem zdana obecnie tylko na siebie, stad jest mi trudniej. zakupilam dzisiaj program profesor henry idioms&phrasal verbs (z gazeta angielskicd - polecala go na tym forum bejotka).
zobaczymy, mam nadzieje, ze ten program "wymusi" na mnie troche systematycznosci;)
>dzisiaj program profesor henry idioms&phrasal verbs (z gazeta
>angielskicd - polecala go na tym forum bejotka).

Wcale go ne "polecała bejotka", to ja INFORMOWAŁEM o nim. Rzeczywiście program Profesor Henry zawiera algorytm optymalizacji powtórek i wyznacza ich plan, ale pozwala go ignorować. Uczeń musi sam zadecydować, czy chce sprawdzać znajomość słówek/wyrażeń, których już się uczył i powinien je znać, czy woli uczyć się nowych.

Systematyczności uczy program SuperMemo, korzystając z niego uczeń musi zacząć od powtórek, dopiero po ich przerobieniu zostanie zapytany czy chce się uczyć nowego materiału. Jeśli ktoś raz czy dwa zapomni o nauce, program da mu powtórki przezwidziane na dany dzień i wszystkie zaległe. Może być tego bardzo dużo. Dlatego zawsze zalecam naukę 20-30 nowych słów dziennie, dopiero po dóch, trzech latach, gdy systematyczność "mamy we krwi" można zacząć naukę 50-100 nowych słówek. ALE KTO BY CHCIAŁ UCZYC SIĘ JĘZYKA DWA, TRZY LATA ALBO I WIĘCEJ, PRAWDA?
Część, właśnie się zabrałam wczoraj za program supermemo advanced "Speed up" ale już czarno to widzę - nie wierzę, że ukończę ten kurs; zresztą z własnej winy - nie jestem tak systematyczną osobą; śledze Twoje rady na forum i widzę że dobrze znasz język i programy do nauki -czy mogłbyś się podzielić informacjami na temat tego jak Ty się uczyłeś lub ewentualnie uczysz, pozdr
Bejotka, masz racje - INFORMOWALES, a nie POLECALES;) w kazdym badz razie za ta informacje jestem bardzo wdzieczna.
z programu jestem zadowolona, jest to pierwszy program jakiego uzywam do nauki j.ang. Duzo czytalam o supermemo, ale jak juz zobaczylam ta gazete w kiosku postanowilam, ze nie bede zwlekac i wybrobuje profesora henry'ego;) i poki co nie bede go zmieniac. nawet musze przyznac, ze rozwazam zakup profesora borysa (zabieram sie wlasnie za powtarzanie j.rosyjskiego, ktorego kiedys uczylam sie w szkole). mysle, ze ten program mi to znacznie ulatwi.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Studia językowe