Te metody podane przed Dario spiritual są dla mnie jakoś mało zrozumiałe. Z czego to w ogóle jest? A w ogóle gdzie można kupić te audiobooks? To jest w empiku?[/quote]
To jest z 1 - moich doświadczeń w uczeniu samego siebie i udzielaniu korepetycji. 2 - z zaleceń Pameli Sharpe (Ohio State University - autorki classic and still the best TOEFL preparation mannual ) 3 - z praktyki nauczania na lingwistyce stosowanej.
TOEFL to test z amerykańskiego angielskiego (Test of English as a Foreign Language) - wymagany w US i akceptowany poza nim bardzo powszechnie.
'Here is the News' kiedyś przerabiano na 3 roku anglistyki w Warszawie -wiem od znajomych, bo ja studiowałem co innego. Powinny być w EMPIKU - teraz jest nowe wydanie z CD, wydawnictwa POLTEXT, ja uczyłem się ze starego (wydania) z kasetami wydawnictwa WSiP. Łącznie ok 150 modelowych newsów z pytaniami z listening comprehension, podanym trudniejszym słownictwem raz z synonimami, ćwiczeniami z pisania headlines, i wreszcie tłumaczeniem (back translation Polish into English).
Stare testy do TOEFL mogę Ci podesłać po kosztach (tyle za ile kupiłem), jak popytasz znajomych, poszukasz na allegro to spokojnie znajdziesz.
Speech Shadowing jest rutynowo stosowaną techniką na lingwistyce stosowanej, która pozwala poprawić i zautomatyzować zarówno rozumienie jak i 'produkcję' żywej mowy.