jak nauczyc sie angielskiego? -.-

Temat przeniesiony do archwium.
załóżmy ze prawie nic nie umiem z angielskiego (kilkadziesiąt słów czyli prawie nic)
wie ktoś jak nauczyć się podstaw angielskiego w szybkim czasie?
i co to są te podstawy ?
na to wygląda ze przespałem wszystkie lekcje z angielskiego w szkole i teraz budzę się nie znając podstaw :(
chciałbym się nauczyć tłumaczyć teksty z angielskiego na polski ale do tego trzeba mieć dużą wiedzę na temat angielskiego xD a z tego co widzę jeden wyraz potrafi mieć 15 znaczeń i to mnie dobija ^
niektórzy chodzą na kursy, ale ja na przykład nigdy nie byłam.
Ja zrobiłam największe postępy w rok, kiedy poznałam sporo native'ów i prawie-native'ów. Tobie chodzi chyba przede wszystkim o słownictwo, więc moim zdaniem to najlepsza metoda - dużo rozmawiać i nie martwić się, że robisz błędy. Najważniejsze to się dogadać, wszystkie chwyty dozwolone :) o ile się orientuję to tu, w którejś grupie ludzie podają swoje numery gg. System nauki słówek też jest dobry.
chodzi mi o to żebym mógł tłumaczyć texty piosenek z angielskiego na polski :)
bylem w podobnej sytuacji, wiec sie moge podzilic doswiadczeniem - zaczalem 9 mies temu [ w wieku 40 lat, nigdy nie mialem angielskiego, od absolutnego zera], ale b intensywnie - po ok 4-6 godz dziennie, zaczalem od ksiazek dobrzynska, kopczynski ang dla poczatkujacych, a pozniej dla zawansowanych - to samo ci proponuje - zeby rozumiec piosenki trzeba jednak znac gramatyke, slowka mozna znalezc w slowniku, polecam http://www.diki.pl/, zanim zaczniesz tlumaczyc korzystaj z dobrych tlumaczen zrobionych przez innych, odradzam tekstowo, czesto sa beznadziejne, b dobre sa na ww.pipo.pl oraz na blogu http://tlum.blog.onet.pl/
ps gdyby ktos chcial ocenic moje pierwsze proby tlumaczen to zamiescilem je na iselku: http://www.isel.edu.pl/forum/viewtopic.php?t=194 [nick jaras] bybe b wdzieczny
hey.
widzę że masz dużo zapału, a to jest chyba w nauce najważniejsze ;) aczkolwiek tłumaczenie to dosyć skomplikowana sprawa, zwłaszcza tekstów takich jak piosenki czy wiersze - tutaj trzeba się domyślać, co autor miał na myśli. Co do samej nauki, według mnie najlepszym sposobem jest szkoła językowa. Kompleksowo podchodzą do tego wyzwania, tzn uczą czytać, pisać, słuchać i mówić po angielsku, a tylko tak można dobrze opanować język. Jeśli zależy Ci na czasie, możesz np zobaczyć szkołę Axon ( mają dużo placówek w całej Polsce, np w Krakowie, Katowiach, Bielsku-Białej czy Wieliczce ). Oferują 2 x szybsze tempo zdobywania wiedzy niż inne szkoły, także można spokojnie nadrobić zaległości ;p
z doświadczenia ostatnich trzech tygodni wiem, że ucząc się systematycznie (tzn. codziennie i dokładnie) nauczyłam się więcej niż w ciągu ostatnich 5 lat, kiedy tylko "chodziłam" na angielski w szkole;) praktyka, ćwiczenia i duuuuużo samozaparcia :)
jak już się zacznie coś robić, jest tzw. z górki, więc nie warto odkładać nauki języka 'na później' :)
Proponuję zacząć w szkole językowej lub na korepetycjach. To zależy od osoby, niektórzy szybciej uczą się w grupach, inni z kolei indywidualnie ;) Żeby skutek był widoczny dość szybko, trzeba poświęcić na naukę minimum 2h tygodniowo (chociaż czym więcej, tym lepiej), najlepiej nie raz w tygodniu, ale np. 2 razy.
Żeby tłumaczyć piosenki i poezję (moim zdaniem to trochę wyższa szkoła jazdy, co innego niż zwykła proza) trzeba znać bardzo dobrze gramatykę, żeby wiedzieć, co autor chciał powiedzieć, mieć już jakiś zasób słownictwa (w zależności od trudności tekstu) i mieć również rozeznanie w języku polskim (wydaje się, że każdy Polak zna język polski, a okazuje się, że to nieprawda) :P
Można zacząć od łatwiejszych i krótszych piosenek, typu Shakira, Katie Melua, Dido - co kto woli. Zdecydowanie nie polecam na początek amerykańskiego hip-hopu (bardzo długie piosenki, gry słowne, slang itd.).
Jeśli lubisz piosenki Michaela Jacksona to polecam tę stronkę www.mjtranslate.com Mamy tam już kilkaset piosenek, wierszy, wywiadów itd. Piosenki są na bieżąco weryfikowane, zmieniane, dyskutowane.
Proponuję również zerknąć na mojego bloga www.angielskidlakazdego.blox.pl - zamieszczam tam wiele ciekawych rzeczy, przydatnych w nauce języka angielskiego :)
Pozdrawiam i życzę miłej nauki :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie