Kiedy wymawia sie ta litere?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam
Moje pytanie dotyczy wymowy takich wyrazow jak np bring, ring, big itd. Skad mam wiedziec, kiedy w wyrazach I czytamy jako Y, oczywiscie nie majac przy sobie slownikaby sprawdzic:) a pojawia sie nam np nowy dluzszy wyraz? Jeszcze takie pytanko odnosnie G na koncu wyrazu, czy wogole tego nigdy sie nie wymawia? Jak czyta sieTH jak takie F ? Czasem mam wrazenie ze slysze np w wyrazie ANYTHING mowionym przez amerykanina nie F a enityn.

Pozdrawiam
jezeli 'i' nie jest przy innej samoglosce, np 'ei' lub 'ie', to z reguly czyta sie je /ai/ albo /y/. Wymowa /ai/ jest wtedy, gdy drgua po 'i' litera to samogloska, np. 'bite', a wymowa /i/ jest wtedy, gdy po 'i' są dwie spolgloski lub spolgloska i przerwa (koniec wyrazu), np. 'bitten', 'mister', 'lip'. To w uproszczeniu, np. Michale ma /ai/, bo dwie litery 'ch' odpowiadaja praktycznie zawsze jednemu dzwiekowi.
dlaczego 'g' ma sie nie wymawiac? 'big', 'peg', 'dig' - jak najbardziej sie wymawia, ale w 'ng' nie wymawia sie, cbhya ze ktos mowi niedbale.
'th' to takie /f/ lub /w/ ale koniuszek jezyka widac miedzy zebami. W roznych dialektach mowia /f/ albo /t/, ale co - chcesz, zeby ktos mowil, ze jestes z Jamajki?
*Michael
Dzieki za pomoc bardzo mi to pomoglo. Blednie podalem informacje faktycznie chodzilo o koncowke ng:) Czyli poprawnie wymawiac F niz t np w anything tak? Czesto slyszalem jak raperzy wymawiaja T. W wyrazie With mozna to wymowic jako WID?
w koncowce wyrazu 'ng' nie nalezy wymawiac 'g'.
'th' należy wymawiać poprawnie, tzn. ani nie /f/, ani nie /t/, tylko poprawnie po angielsku. Półśrodki to tylko półśrodki.
wid, eniting to wszystko wymowy zwiazane z okreslonym dialektem. Jezeli nauczysz sie takiej wymowy i np. bedziesz tak mowil na maturz eustnej, to bedzie to odebrane tak, jakbys na maturze z polskiego mowil gwara goralska albo wwarszawska (taka, jaka pisal Wiech). A raperzy znowu beda taka wymowe uwazali za sztuczna, bo nie urodziles sie tam.
wymowa /ai/
some exceptions:
wind (wiatr), wind (a watch), kind, find, blind itd
child, wild, mild
pint
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Programy do nauki języków