Zygmunt Broniarek

Temat przeniesiony do archwium.
Hey!
Ostatnio czytałem book'a o Zygmuncie Broniarku i dlatego mam dwa krótkie pytania dotyczące sposobu nauki języków obcych Zygmunta Broniarka. Czy uczył się on całych stron z książki na pamięć i czy jest to coś podobnego w stylu metody Birkenbihl?

Kiedyś, gdzieś czytałem o jakimś polskim poliglocie, który uczył się języków obcych ucząc się całych stron z książki na pamięć przy pomocy jakiegoś nagrania i zastanawiam się czy to był właśnie Zygmunt Broniarek.
Może ktoś z was wie? Strasznie nurtuje mnie to pytanie, chyba mam nerwicę natręctw:-))
Naprawdę nikt nie wie kto to mógł być?
edytowany przez JKMna100precent: 22 maj 2011
To nie był Zygmunt Broniarek. On nie mógł uczyć się metodą Very Birkenbihl, ponieważ gdy ona opracowywała swoją metodę Broniarek prawdopodobnie znał już 8 języków.

Również, nie on uczył się metodą kucia całych stron z książek na pamięć, przy pomocy nagrań. Zreszta to nawet nie był polski multipoliglota. Tą metodę stosowali Niemiec Schliemann i Francuz Champolion. Tylko oni nie mogli korzystać z magnetofonu,

Metodę z nagraniami (audibookami) stosował i zalecał Szylar. Jej opis możesz znaleźć w sieci. Poszukaj, warto!
Tak, to chodziło o Dawida Szylara.
Dziękuje bardzo za pomoc!

« 

Pomoc językowa

»

Egzaminy