Nauka angielskiego w domu.

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
postanowiłem poprawić swój angielski, którego poziom obecnie oceniam jako 'polish-english'. Korzystam z materiałów, które kiedyś zakupiłem, książki :
1. PONS - Repetytorium gramatyczne ANGIELSKI /matura / naucz się sam.
2. Oxford Excellence for matura.
Multimedia:
1. Prof. Henry słownictwo 3,4
2. SuperMemo UX // tutaj jadę od podstaw
Słuchanie:
BBC World Services - Polecam program ScreamerRadio posiada wymieniony kanał w swojej bazie.
Jakie są Wasze sugestie odnośnie wymienionych przeze mnie materiałów/źródeł ?? Zależy mi żeby poprawić słownictwo oraz gramatykę, chciałbym nabyć obycia i zapisać się na jakiś kurs którego celem będzie przygotowanie pod FCE.
edytowany przez tomio: 22 cze 2012
Strasznie rozstrzelone te materiały. Nie wiem jak interpretować poziom 'polish-english'? Pierwsze moje skojarzenie to false-beginner, ale jak zobaczyłem, że chcesz uczyć się z prof. Henry 3,4 to już sam nie wiem. Najlepiej napisz poziom swojego zaawansowania odnośnie znajomości słownictwa, umiejętności prowadzenia konwersacji, znajomości gramatyki, rozumienia ze słuchu, czytania. Ile rozumiesz ze słyszanego tekstu? Czy czytanie tekstów sprawia problemy, jeśli tak to jakie to teksty? Czy twój poziom jest równy? Czy nie ma przypadkiem sytuacji, że znasz pewne rzeczy właściwe dla poziomu B2-C1, a są braki w podstawach? A może oceniasz się na dosyć równe B1 lub B2. Naisz coś więcej, bo tak ciężko coś powiedzieć.
Posługuję się głównie dokumentacja techniczną, potrafię prowadzić proste konwersacje, ukończyłem kurs na poziomie B1. Uciekło mi sporo gramatyki podczas nie uzywania języka. Słuchając BBC World Services rozumiem sens wypwiedzi, jednak czasami rozmówcy używają mowy potocznej lub skrótów i tu już się gubię. Uciekają mi szczegóły. Szczerze z anglikiem lub osobą dobrze władającą angielskim miałbym spore obawy rozmawiać... Chyba zrezygnuję z SuperMemo, średnio odpowiada mi forma tego programu, natomiast Prof. Henry moim zdaniem jest całkiem dobry. Ćwiczenia z gramatyki PONS też wydają się być ok a Oxford Excellence for matura używam ponieważ ma ciekawy Word Bank, no i jest tam kilka cennych wskazówek. Głównie chciałbym nabrać umiejętności budowania poprawnych zdań, oraz rozumieć szczegóły wypowiedzi osób, które swobodnie rozmawiają po angielsku. Jeżeli możecie polecić jakąś konkretną formę nauki bądź materiały w sieci będę ogromnie wdzięczny.
Trochę mi pouciekało z podstaw, dlatego odświeżam wiedzę (głównie gramatyka), natomiast słownictwo w dużej mierze pamiętam stąd henry 3,4.
Pozdrawiam.
edytowany przez tomio: 23 cze 2012
Zarzucanie się olbrzymią ilością programów i materiałów do nauki nie jest najlepszym wyjściem. Myślę, że lepiej wybrać 2-3 dobre źródła i na nich bazować. Poziom 1 i 2 Henrego to całkiem sporo słownictwa, te które znasz możesz oznaczyć i nie będą się powtarzały. Nie wiem czy rozsądne jest zaczynanie od 3 i 4. Poza tym siła tego programu tkwi w zdaniach przykładowych które są razem ze słówkami. Warto więc je analizować dokładnie. Wydaje mi się, że w twoim przypadku przydałby się jakiś program lub podręcznik z płytą który ćwiczyłby wszystkie umiejętności językowe, taki kompleksowy. Kiedyś sam poszukiwałem czegoś takiego, obecnie trochę to wszystko ewoluowało, powychodziły nowsze wersje z systemami powtórek itp. Ja uczyłem się z programu Euro+ Reward nie miał powtórek, ale był według mnie bardzo dobry i ciągnął wszystkie umiejętności językowe do góry nie tylko słownictwo bądź rozumienie ze słuchu. Teraz dobry jest też „No Problem”, ma powtórki. Pewnie są obecnie i inne dobre programy, ale ogarnąć to wszystko nie sposób. Skoro miałeś już spory kontakt z angielskim to może Angielski dla wiecznie początkujących byłby dobry, to chyba to samo wydawnictwo co Profesor Henry wypuściło. Myślę, że to pomogłoby Ci pouzupełniać to co wyleciało z głowy. Warto też zaglądać tu: http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/
Dzięki za cenne wskazówki przeglądałem materiały które mi podałeś. Stronka z bbc jest już w ulubionych :) Angielski dla wiecznie początkujących to dla mnie właściwa opcja do tego pozostanę przy Henrym i po wakacjach zgłoszę się do szkoły językowej na testy, chciałbym podejść w przyszłym roku do FCE, jeśli nie uda się usystematyzować wiedzy w tym czasie oraz przygotować do egazminu to dam sobie trochę więcej czasu. Poziom 1,2 Henrego ćwiczyłem kiedyś dosyc długo ok 14miesięcy i sporo mi zostało, choć może dam sobie czas na sprawdzenie wiedzy z tego zakresu. Brakuje mi obycia z językiem, sprawnego komunikowania się.
Dzięki za pomoc.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa