Posługuję się głównie dokumentacja techniczną, potrafię prowadzić proste konwersacje, ukończyłem kurs na poziomie B1. Uciekło mi sporo gramatyki podczas nie uzywania języka. Słuchając BBC World Services rozumiem sens wypwiedzi, jednak czasami rozmówcy używają mowy potocznej lub skrótów i tu już się gubię. Uciekają mi szczegóły. Szczerze z anglikiem lub osobą dobrze władającą angielskim miałbym spore obawy rozmawiać... Chyba zrezygnuję z SuperMemo, średnio odpowiada mi forma tego programu, natomiast Prof. Henry moim zdaniem jest całkiem dobry. Ćwiczenia z gramatyki PONS też wydają się być ok a
Oxford Excellence for matura używam ponieważ ma ciekawy Word Bank, no i jest tam kilka cennych wskazówek. Głównie chciałbym nabrać umiejętności budowania poprawnych zdań, oraz rozumieć szczegóły wypowiedzi osób, które swobodnie rozmawiają po angielsku. Jeżeli możecie polecić jakąś konkretną formę nauki bądź materiały w sieci będę ogromnie wdzięczny.
Trochę mi pouciekało z podstaw, dlatego odświeżam wiedzę (głównie gramatyka), natomiast słownictwo w dużej mierze pamiętam stąd henry 3,4.
Pozdrawiam.
edytowany przez tomio: 23 cze 2012