Fonetyka???

Temat przeniesiony do archwium.
uczę sie angola od 6 miechów i potrafie jedynie wymawiać i czytać prawid łowo słownictwo poznane w szkole,ale od jakiegoś czasu zaczoł mnie ten język fascynować czyli złopałem bakcyla,chciałbym sie dowiedzieć w jaki sposób nuczyć sie czytać + ta ich wymowa ,bo pisownia to jedno,czytanie to drugie,a alfabet to trzecie,i tu zaczynają sie schody ,czy możecie mi doradzić jak nuczyć sie czytać i to co czytam wymawiać bo znaczenia słówek nie problem sie nauczyć i ich pisać ale wymawiać tak żeby być zrozumiały,przypuszczam że sa jakieś reguły i zasady jak w każdym języku(po co oni tak sobie utrudnili język?)rozmawiałem z nauczycielem w szkole na ten temat i niewiele sie dowiedziałem za pomoc duże dzieki,mam nadzieje że to nie jest jakaś tajemnica którą można odkryć po kilku latach
W angielskim istnieja co prawda pewne rewguly co do wymowy,

np. dzwieczna gloska na koncu slowa zawsze jest dzwieczna, co polacy czesto ubezdzwieczniaja, bo tak jest w POlskim.

Czyli np.

czesto polacy slowo bet/bed, spend/spent, dog/dock i tak dalej wymawiaja identycznie, a po angielsku jak widzidzsz na koncu d, to musi byc d nie t, g nie k itd.

Zwroc tez uwage na dlugosc samoglosek, bo w angielkim sa dlufie i krotkie, czego w polskim nie ma. czyli rid i read wymawiamy inaczej. JAk widzisz dwie samogloski obok siebie to zazwtczaj bedzie dluga (ale nie zawsze;)

Dlatego najlepszy sposb to kupic sobie dobry slownik do wymowy na cd (np. cambridge) i sprawdzac wymowe kazdego nowego slowka, sluchac wymowy oryginalnej, potem probowac powtarzac. Na cambridge jest opcja zeby sie nagrac, wiec mozesz porownac.

Dobrze jest tez brac caly tekst, np. tapescript, ktory masz tez nagrany na kasecie. Odsluchac go, a potem nagrac swoja wersje dluzszego tekstu i porownac. Skupic sie na roznicach, starac sie je wyeliminowac.

Pozniej wazne jest rowniez np. odsluchiwanie wiadomosci z TV, nagrywanie jej, odsluchiwanie kilka razy, robienie notatek, zapisujac zwroty tam uzyte, i mowic nagrywajac sie na kasete. W mowieniu czesto mozna "zgubic" poprawna wymowe, wiec wazne jest by cwiczyc wymowe w spontanicznym mowieniu, nie tylko w czytaniu, bo potem wiele osob czyta bardzo ladnie, a jak ma cos powiedziec robi podstawowe bledy.

PZdr,
KOciamama.
mam świadomośc,że czeka mnie długa,mozolna a zarazem fascynująca przygoda z nauką języka angielskiego,i najwazniejsze to znaleźć właściwy schemat wg.którego bym mógł się uczyć,bo bez tego tylko pobłądze,dlatego szukam dla siebie sposobu najskuteczniejszego,by się nie zniechęcić ,a wyniki były zadawalające więc każda sugestia jest dla mnie ważna,podobno nativi mówią tak jakby mieli kluske(może być śląska) na języku,i że pchają język do zębów przednich próbując dotknąć podniebienia,coś takiego gdzieś słyszałem,spróbuje
http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/multimedia/pron/index.shtml
na tej stronie jest normalnie odlot

»

Pomoc językowa