Dzień dobry,
W tym roku zdaję maturę rozszerzoną z angielskiego (z próbnej miałem 85%, ale się w ogóle nie przykładałem przez 3 lata szkoły + kilka głupich błędów, za które miałem obcięte punkty). Później idę na politechnikę i zastanawiam się nad tym, czy jest to możliwe, żeby nauczyć się samodzielnie angielskiego przez 3 lata tak, by zdać CAE jak najlepiej, a może nawet CPE. Chcę na studiach wziąć dodatkowy język niemiecki, który miałem trochę w liceum, ale wiadomo, że angielski zawsze się przyda.
To, co zamierzam robić: nauka poprzez książki, filmy, najprawdopodobniej też będę kupował sobie
książki do gramatyki angielskiego (obecnie mam
Vince'a do CAE/CPE i zastanawiam się nad książką
Advanced Grammar in Use), uczyć się ton słownictwa na Memrise (przy okazji polecam, dzięki temu w końcu pojąłem słownictwo niemieckie). Jest też szansa, że na wakacje wyjadę na miesiąc/dwa do Anglii, więc może też trochę poćwiczę mówienie (choć zauważyłem, że to takie konieczne nie jest, mówić nauczyłem się dopiero niedawno a próbną ustną mam na 27/30 ze względu na brak zrealizowania wszystkich punktów).
To jak sądzicie, możliwe czy nie przy systematycznej pracy? (studia nie powinny być aż tak bardzo zajmować czasu, nie idę raczej na PW/AGH)