Cytat: duzyjacek
Witam serdecznie.
Chciałbym zdobyć kiedyś CAE, jak się za to zabrać?
Proszę o Wasze opinie, pozdrawiam :)
Znasz chyba strukturę egzaminu: writing, speaking, reading, listening oraz use of English. Więc trzeba się w ramach każdej z tych części przygotować. Zapoznaj się z przykładowymi testami z lat ubiegłych.
Czy muszę udać się do szkoły językowej?
Nie musisz iść do szkoły językowej, ale fajnie mieć kogoś, kto oceni Twój speaking i writing. Możesz od czasu do czasu indywidualnie umówić się z kimś, kto przygotowuje do tego egzaminu, żeby to sprawdził i dał Ci wskazówki co do dalszej nauki.
Czy za pomocą jakiś konkretnych podręczników pod CAE jestem w stanie samodzielnie się przygotować?
https://www.ang.pl/forum/nauka-jezyka/240322
Do tego do próbnych testów coś. Np.
CAE Practice Tests
Dzieli mnie na pewno przepaść.
Z tego co wiem jest ona większa między FCE a CAE niż między CAE a CPE.
czytam wiadomości po ang, magazyny, oglądam seriale (napisy ang + lektor ang), słucham radia bbc i generalnie czuję, że jest troszkę lepiej. Zbieram się do przeczytania jakiś prostych książek. Z gramatyki dalej jestem bardzo słabo, ale brak znajomości tych bardziej złożonych czasów nie przeszkadza mi w rozumieniu sensu zdania.
Te książki w linku, co podałem wyżej, to są stricte pod CAE, nie uzupełnisz nimi braków w gramatyce. Przydałaby się jakaś książka do gramatyki Upper-intermediate, żebyś wypełnił luki z niższych poziomów.