powtórka gramatyczna

Temat przeniesiony do archwium.
Otóż mam zamiar powtórzyć sobie gramatykę angielską, oraz nauczyć się rzeczy, których jeszcze nie umiem i proszę o radę w wyborze podręcznika mam do wyboru

"Wielka gramatyka języka angielskiego" wyd. EDGAR lub

"Wielka gramatyka angielska " wyd. PONS

Staram się sama dużo robić, dlatego oglądam filmy po angielsku, czytam książki, artykuły, a także słucham audiobooków i uczę się fiszek, ale z gramatyką jeszcze czasami mam problemy, więc Waszym zdaniem, która książka jest lepsza? Dziękuję bardzo za każdą odpowiedź w tym temacie :)
Polecam Ci książkę wyd. Edgard, według mnie jest świetna - ogrom ćwiczeń, w dodatku materiały w tej książce obejmują poziom nawet C1, wszystko bardzo dokładnie wytłumaczone, co do drugiej ksiązki, to nie wypowiem się bo niestety nie posiadam ;)
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Po innych opiniach na różnych forach w internecie stwierdzam, że chyba warto jednak zainwestować w EDGAR'a :)
Ja dużo korzystam z Angielski-korepetycje 2, Andrzej Michalski.
Przygotowuję uczniów do FCE. W pracy używam właśnie tej pozycji ze względu na kilka cech, jakich nigdzie indziej nie widziałem.
Mam za sobą Murphy'ego (English Grammar in Use), ciekawe pozycje dla osób mocno dociekliwych (Swan, Practical English Usage), ale jestem zwolennikiem nauczania przez tłumaczenia, tworzenie całych zdań. Nie lubię "uzupełnianek", bo ograniczają się do uczenia wyrywkowego.

Jeśli preferujesz taki sposób nauki (przez budowanie od początku do końca poprawnych zdań), szczerze polecam Ci właśnie Michalskiego.
Odradzam Swan'a ze względu na jego cenę oraz szczegółowość, która może dobić i skutecznie zniechęcić. Poza tym nie ma w nim praktyki, ćwiczeń. Michalski ma ponad 200 testów. Myślę, że to wystarczy na kilka dobrych wieczorów nauki.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia