Witam. Mam 32 lata nie uczyłem się w szkole podstawowej, średniej czy na studiach angielskiego. Od kilkunastu lat mam styczność z komputerem, angielskimi filmami itp i stąd znam dużo słownictwa i dużo rozumiem. 8 miesięcy temu wyjechałem do Anglii do pracy, pracuję w magazynie. Z góry zaznaczam, że nie mam na razie jak uczestniczyć w jakichś kursach czy szkołach językowych, gdyż pracuję 6 dni w tygodniu po 12 godzin. Na co dzień staram się jak najwięcej mówić po angielsku, zapamiętuje nowe słowa i zwroty i potem po pracy sprawdzam je w translatorze. Swoją znajomość angielskiego w mowie (bo na razie na tym najbardziej bym chciał się skupić, bo potrzebuję tego w pracy) oceniam pomiędzy podstawowym a komunikatywnym, może bliżej tego drugiego. Znam dużo słów, potrafię na szybko składać krótkie i proste zdania. Mam problem często ze złożonymi wypowiedziami, z czasami. Prosiłbym bardzo doświadczonych kolegów i koleżanki o ukierunkowanie mnie w jaki sposób mógłbym podszkolić swój angielski do wersji bardziej komunikatywnej. Jak pisałem na razie nie mam możliwości uczestniczyć w jakichś kursach, ale może są jakieś domowe kursy, metody dostępne w internecie? Z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki.
edytowany przez Maxis1982: 20 lip 2014