Na początek dobrze jest opanować te najczęściej używane, to z czego się uczysz nie ma większego znaczenia. Znaczenie ma jak to robisz, aby dobrze zapamiętać nowe słowa należy je połączyć albo z wyobraźnią albo z znanymi już słowami. Ruchomy obraz w wyobraźni znacznie zwiększa efekt zapamiętania.
Przykładowo jeśli chcesz zapamiętać słowo feel co przeważnie oznacza czuć/odczuwać wyszukaj w pamięci coś co to przypomina, wcale to nie musi być nic mądrego czy rzeczywistego. Ja to od razu kojarzę z słowem fe i runą el z gry diablo 2 co już mam całość, dla utrwalenia wyobrażam sobie np. paladyn z tej gry który podnosi runę el i mówi feeee, to był bezwartościowy przedmiot co napawa go obrzydzeniem. Dodatkowo wyobrażam go sobie jako małe dziecko, bo to dziecko kojarzy mi się z słowem fe.
Oczywiście wymowa jest inna niż pisownia i tu można skojarzyć z słowem film jeśli odetniemy od film literę m to mamy praktycznie to słowo fil~.
Edit:
Myśl w tym języku którego się uczysz jeśli zapamiętujesz jabłko wyobrażaj sobie jabłko a nie słowo jabłko, chyba każdy wie jak wygląda jabłko nie musi wypowiadać w myślach że to jabłko, niestety takie coś jak miłość czy nienawiść ciężko sobie wyobrazić ale i do tego można dojść, wspomagając się np. piktogramami.
edytowany przez Merodach: 03 lip 2015