Jakie czasy najczęściej używa się w języku angielskim w rozmowie i czy są potrzebne

Temat przeniesiony do archwium.
Witam
Czy nauka całej gramatyki jest oby konieczna do rozmowy w języku angielskim ?
Z moich obserwacji wynika ,że wystarczy znać tylko te 4 czasy.
Past Simple,
Present Simple
Present Continuous
Future Simple
edytowany przez egrzesiek103: 21 sty 2018
a jak ujalbys, ze 'od dwoch lat nosisz szkla kontaktowe'?
Present cont.
Źle ale z braku laku przejdzie bo każdy zrozumie.
a czego ty tak dziwnie piszesz? czy oba aby znacza to samo?
I've been wearing contact lenses for two years
vs
I'm wearing contact lenses for two years
Jeżeli podejdziesz do tego po 'profesorsku' to może nie. Tak napisałem kierując się logiką grześka.
Cytat: Aaric
Jeżeli podejdziesz do tego po 'profesorsku'

tak, takie podejscie akademickie chyba lepiej by sie sprawdzilo w jego przypadku i temu podobnym
Masz rację, czasy, które podałeś, należą do podstawowych konstrukcji w języku angielskim, dzięki którym będziesz mógł się bez problemu porozumieć. Jednakże ja dodałbym jeszcze do tego dwa inne czasy: Present Perfect i Past Continuous. Ich znajomość jest bardzo przydatna i ułatwia porozumiewanie się. Reszta czasów jest raczej stosunkowo rzadko używania. I warto również znać konstrukcję 'to be going to'. Przydaje się ona bardzo kiedy mówimy o przyszłości, ponieważ użycie konstrukcji z 'will' nie zawsze w pełni odda nasze dokładne intencje.
W uproszczonych tekstach przeznaczonych do nauki autorom jakoś udaje się pomijać trudniejsze konstrukcje. Całe powieści są upraszczane do kilku podstawowych czasów i zdania może brzmią dziwnie, ale są poprawne gramatycznie. Ale to chyba jest trudniejsze w praktyce niż poznawanie nowych konstrukcji, bo trzeba kombinować, jak wyrazić myśl w inny sposób, mając świadomość, że te czasy, które się zna, nie zawsze są odpowiednie. Np. I started wearing contact lenses two years ago. I stil wear them every day.
a czego ty tak dziwnie piszesz? czy oba aby znacza to samo?
I've been wearing contact lenses for two years vs I'm wearing contact lenses for two years

Gdyby ktoś nie znając języka powiedział 'I'm wearing glasses for two years' ja bym zrozumiał że od dwóch lat nosi zyksy.
ja akurat nie
I am happy for you :))
Pol swiata komunikuje sie z powodzeniem uzywajac Present Continues tam gdzie powinien byc Present Perfect i sa zrozumiani. Nativi sa bardzo wyrozumiali.
Moj kolega Amerykanin, ktory uczyl sie polskiego , tak mowi po polsku ze zawsze sie usmieje, ale rozumiem co mi przekazuje. Np. "To jest paczka na moj lawka dla ciebie" (na moim biurku jest paczka dla ciebie), albo "bede mowic dla twoj chichot"(bede mowic, zeby cie rozsmieszac). Bardziej niezdarne niz zamiana czasow, a zrozumialam :))
Dziękuję Panowie za wyjaśnienie .
Czyli reasumując . Dodatkowo pasowałoby te 2 czasy
Ja mam straszny problem z komunikacją po angielsku .
Znaczy rozumiem co ktoś do mnie pisze , ale z klepaniem dłuższych odpowiedzi to jest problem .
To samo gdy oglądam jakiś prosty serial, komedię po angielsku . Gdy są napisy rozumiem w 70%
Jak nie ma napisów to jest problem i muszę po kilka razy to samo przesłuchiwać :(

Jak to było u was ? Czy z czasem ten problem sam zniknie jak się oswoję z angielskim ?
edytowany przez egrzesiek103: 23 sty 2018
Jak długo się już uczysz?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Programy do nauki języków